Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830015

Hranidbena i zdravstvena vrijednost hrena


Hruškar, Petra
Hranidbena i zdravstvena vrijednost hrena, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 830015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena i zdravstvena vrijednost hrena
(Nutritional and health value of horseradish)

Autori
Hruškar, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2015

Stranica
21

Mentor
Toth, Nina

Ključne riječi
Armoracia rusticana; glukozinolati; sinigrin; peroksidaza
(Armoracia rusticana; glucosinolates; sinigrin; peroxidase)

Sažetak
Hren (Armoracia rusticana)je vrsta povrća koja se uzgaja zbog podanka karakterističnog pikantnog i oštrog okusa. Ekstenzivno se uzgaja kao višegodišnja biljka, a u intenzivnoj proizvodnji kao jednogodišnja kultura. S agroekološkog aspekta, hren je kultura koja ima skromne zahtjeve prema ekološkim čimbenicima. Najbolje uspijeva pri umjerenoj temperaturi zraka i vlažnosti tla te višoj relativnoj vlažnosti zraka. Za uzgoj su pogodna aluvijalna tla u dolinama rijeka, stoga se u Hrvatskoj najviše uzgaja u sjeverozapadnom dijelu panonske poljoprivredne regije gdje je najzastupljenija čuvana sorta 'Ludbreški'. Hranidbena vrijednost podanka temelji se na značajnom sadržaju ugljikohidrata, vlakana, minerala i vitamina, međutim, kako se hren konzumira kao dodatak jelima, obrok s prosječnom količinom naribanog hrena može zadovoljiti svega mali udio dnevno preporučenih količina minerala i vitamina. Pored osnovnih hranidbenih tvari, hren sadži gorušičino ulje bogato glukozinolatima, posebice sinigrinom, a koje daje karakterističan ljutkast okus. Zdravstvena vrijednost hrena je odavno poznata u narodnoj medicini. Dobar je ekspektorans i diuretik, snižava razinu šećera i mokraćne kiseline u krvi, djelotvoran je u liječenju skorbuta i infekcija izazvanih bakterijom Escherichia coli. Pored primjene u prehrambenoj industriji, podanak hrena je zbog značajnog sadržaja glukozinolata i enzima peroksidaze također vrijedna sirovina u farmaceutskoj i biokemijskoj industriji. Izdvojena peroksidaza koristi se za izradu reagensa za određivanje šećera, kolesterola i triglicearida u krvi te kao marker za određena antitijela i proteine. Koristi se i za izbjeljivanje u biotehnologiji, ELISA testu enzima u pripremi antitijela, zatim u poljoprivredi u zaštiti od gljivičnih bolesti te u zaštiti okoliša za uklanjanje kancerogenih tvari iz industrijskih voda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Nina Toth (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hruškar, Petra
Hranidbena i zdravstvena vrijednost hrena, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hruškar, P. (2015) 'Hranidbena i zdravstvena vrijednost hrena', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hru\v{s}kar, Petra}, year = {2015}, pages = {21}, keywords = {Armoracia rusticana, glukozinolati, sinigrin, peroksidaza}, title = {Hranidbena i zdravstvena vrijednost hrena}, keyword = {Armoracia rusticana, glukozinolati, sinigrin, peroksidaza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hru\v{s}kar, Petra}, year = {2015}, pages = {21}, keywords = {Armoracia rusticana, glucosinolates, sinigrin, peroxidase}, title = {Nutritional and health value of horseradish}, keyword = {Armoracia rusticana, glucosinolates, sinigrin, peroxidase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font