Pregled bibliografske jedinice broj: 828850
"Lička janjetina" - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
"Lička janjetina" - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, 2016. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 828850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
"Lička janjetina" - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
("Lička janjetina" - protected geographical indications)
Autori
Vincek, Dragutin ; Ozimec, Roman ; Rukavina, Tomislav, Korečić, Davor
Izvornik
Ministartsvo poljoprivrede
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2016
Ključne riječi
Lička janjetina; ovca; Lika
(Lička janjetina; sheep; Lika)
Sažetak
„Lička janjetina“, je meso dobiveno klanjem ženske i muške janjadi ojanjene od hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka. Janjad ličke pramenke za proizvodnju „Ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg. Masa klaonički obrađenog trupa „Ličke janjetine“ kreće se u rasponu od 12 do 18 kg, uz dužinu do najviše 80 cm. Svježe meso „Ličke janjetine“ je svijetlo crvene do crvene boje, nježne strukture mišića s bijelim potkožnim i unutrašnjim masnim naslagama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)