Pregled bibliografske jedinice broj: 828764
Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc)
Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc), 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 828764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc)
(Synergistic - antagonistic effect of vitamin E isomers on the disappearance kinetics of DPPH radical in oils extracted from grape seed (Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc))
Autori
Šimić, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
22.07
Godina
2016
Stranica
60
Mentor
Broznić, Dalibor
Ključne riječi
vitamin E; tokoferoli; TEAC; DPPH radikal; kinetika; matematički modeli
(vitamin E; tocopherols; TEAC; DPPH radical; kinetic; mathematical models)
Sažetak
U ovom istraživanju ispitivano je međudjelovanje pojedinih izomera vitamina E (α-, γ- i δ-tokoferol) dodanih u različitim volumenima i kombinacijama iz standardnih otopina i izomera ekstrakta vitamina E dobivenog iz ulja koštica grožđa dvaju sorti, Cabernet sauvignon (uzorak CS) i Cabernet franc (uzorak CF) s područja Slavonije. Također analiziran je i utjecaj izomera na brzinu reakcije s radikalima te uključenost izomera u pojedine faze brzine kemijske reakcije. U ekstrakte vitamina E dodani su određeni volumeni standardnih otopina pojedinih izomera α-, γ- i δ-tokoferola i to u različitim kombinacijama (prva tri uzorka sadržavala su samo po jedan izomer, četvrti, peti i šesti sadržavali su kombinacije dvaju izomera dok je posljednji sedmi sadržavao kombinaciju sva tri izomera). Antioksidacijska aktivnost uzoraka prikazana je gubitkom signala DPPH radikala u odnosu na koncentraciju izračunatom metodom TEAC („Trolox equivalent antioxidant capacity“). Rezultati ukazuju da porastom udjela antioksidansa raste i antioksidativna aktivnost. Nadalje utvrđeno je da kombinacije dodanih α, γ- i δ-tokoferola u ekstrakt vitamina E iz ulja CS i CF imaju antagonistički utjecaj osim uzorka CS6 u kojem je dodana kombinacija izomera γ- i δ-tokoferola. Za opisivanje kinetike nestanka radikala korišteno je pet monofaznih i bifaznih matematičkih modela. Dobiveni rezultati pokazali su da se reakcija odvija u dva stupnja, brža reakcija u početnih 4 do 6 minuta, nakon čega slijedi sporija i monotonija reakcija. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je bifazna kinetika nestanka DPPH radikala posljedica niza složenih reakcija koje se odvijaju različitim mehanizmima, a u kojima sudjeluju pojedini izomeri tokoferola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka