Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828764

Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc)


Šimić, Lidija
Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc), 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 828764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc)
(Synergistic - antagonistic effect of vitamin E isomers on the disappearance kinetics of DPPH radical in oils extracted from grape seed (Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc))

Autori
Šimić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
22.07

Godina
2016

Stranica
60

Mentor
Broznić, Dalibor

Ključne riječi
vitamin E; tokoferoli; TEAC; DPPH radikal; kinetika; matematički modeli
(vitamin E; tocopherols; TEAC; DPPH radical; kinetic; mathematical models)

Sažetak
U ovom istraživanju ispitivano je međudjelovanje pojedinih izomera vitamina E (α-, γ- i δ-tokoferol) dodanih u različitim volumenima i kombinacijama iz standardnih otopina i izomera ekstrakta vitamina E dobivenog iz ulja koštica grožđa dvaju sorti, Cabernet sauvignon (uzorak CS) i Cabernet franc (uzorak CF) s područja Slavonije. Također analiziran je i utjecaj izomera na brzinu reakcije s radikalima te uključenost izomera u pojedine faze brzine kemijske reakcije. U ekstrakte vitamina E dodani su određeni volumeni standardnih otopina pojedinih izomera α-, γ- i δ-tokoferola i to u različitim kombinacijama (prva tri uzorka sadržavala su samo po jedan izomer, četvrti, peti i šesti sadržavali su kombinacije dvaju izomera dok je posljednji sedmi sadržavao kombinaciju sva tri izomera). Antioksidacijska aktivnost uzoraka prikazana je gubitkom signala DPPH radikala u odnosu na koncentraciju izračunatom metodom TEAC („Trolox equivalent antioxidant capacity“). Rezultati ukazuju da porastom udjela antioksidansa raste i antioksidativna aktivnost. Nadalje utvrđeno je da kombinacije dodanih α, γ- i δ-tokoferola u ekstrakt vitamina E iz ulja CS i CF imaju antagonistički utjecaj osim uzorka CS6 u kojem je dodana kombinacija izomera γ- i δ-tokoferola. Za opisivanje kinetike nestanka radikala korišteno je pet monofaznih i bifaznih matematičkih modela. Dobiveni rezultati pokazali su da se reakcija odvija u dva stupnja, brža reakcija u početnih 4 do 6 minuta, nakon čega slijedi sporija i monotonija reakcija. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je bifazna kinetika nestanka DPPH radikala posljedica niza složenih reakcija koje se odvijaju različitim mehanizmima, a u kojima sudjeluju pojedini izomeri tokoferola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dalibor Broznić (mentor)

Avatar Url Lidija Šimić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimić, Lidija
Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc), 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Šimić, L. (2016) 'Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc)', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imi\'{c}, Lidija}, year = {2016}, pages = {60}, keywords = {vitamin E, tokoferoli, TEAC, DPPH radikal, kinetika, matemati\v{c}ki modeli}, title = {Sinergisti\v{c}ko – antagonisti\v{c}ki utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz ko\v{s}tica gro\v{z}\dja (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc)}, keyword = {vitamin E, tokoferoli, TEAC, DPPH radikal, kinetika, matemati\v{c}ki modeli}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imi\'{c}, Lidija}, year = {2016}, pages = {60}, keywords = {vitamin E, tocopherols, TEAC, DPPH radical, kinetic, mathematical models}, title = {Synergistic - antagonistic effect of vitamin E isomers on the disappearance kinetics of DPPH radical in oils extracted from grape seed (Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc)}, keyword = {vitamin E, tocopherols, TEAC, DPPH radical, kinetic, mathematical models}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font