Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828583

Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji


Bošnir, Jasna; Lasić, Dario; Ranogajec, Ana; Čulig, Borna; Krivohlavek, Adela
Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji // Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ;
Šibenik, Hrvatska, 2015. str. 78-78 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 828583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji
(Incidence of deoxynivalenol trends in European Union)

Autori
Bošnir, Jasna ; Lasić, Dario ; Ranogajec, Ana ; Čulig, Borna ; Krivohlavek, Adela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ; / - , 2015, 78-78

Skup
Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ;

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 11.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
deoksinivalenol; hrana; hrana za životinje
(deoxynivalenol; food; animal feed)

Sažetak
Toksikogene plijesni kao podlogu za svoj rast i razmnožavanje vrlo često koriste žitarice, pa su stoga žitarice i njihovi proizvodi često kontaminirani njihovim metabolitima – mikotoksinima. Osim što uzrokuju velike gospodarske štete, mikotoksini putem hrane ulaze u prehrambeni lanac životinja i ljudi gdje uzrokuju razne štetne posljedice na njihovo zdravlje. Rizik je tim veći zbog svakodnevnog unosa hrane na bazi žitarica kako kod životinja tako i kod ljudi. Kontaminacija hrane i hrane za životinje navedenim kontaminantima povezana je sa uvjetima rasta i dozrijevanja žitarica, njihovog skladištenja, kao i vremenskim prilikama pod kojima se odvija sjetva žitarica, njihov rast, te berba. Osobito na navedene uvjete su osjetljive plijesni iz roda Fusarium koje produciraju više vrsta mikotoksina među kojima je i deoksinivalenol (DON). Radi se o mikotoksinu (vomitoksinu) metabolitu F. Graminearum i F. culmorum na kojeg su u najvećoj mjeri osjetljive svinje kod kojih uzrokuje iritaciju sluznice probavnog trakta uz pojavu pojačanog slinjenja, odbijanja hrane te povraćanje. Budući da posljedice navedenog mikotoksina uzrokuju velike materijalne štete u gospodarstvu, ali i zbog mogućnih štetnih posljedica na zdravlje ljudi, Europska Unija donosi odluku o kontinuiranom praćenju DON-a u hrani i hrani za životinje. Prava značajna kontrola hrane i hrane za životinje na prisutnost DONA u zemljama Europske Unije započela 2006. godine. To potvrđuju prvi javno objavljeni rezultati u godišnjem izvješću žurnog sustava obavješćivanja iz 2007. godine kada je utvrđeno, da je 10 uzoraka sadržavalo navedeni mikotoksin u količinama iznad dozvoljenih, da bi narednih godina broj neispravnih uzoraka bio znatno niži. U 2010. godini prijavljena su dva uzorka, u 2009. godini tri neispravna uzorka dok je 2008. godine u sustav žurnog obavješćivanja prijavljeno četiri uzorka. Godine 2011. broj neispravnih uzorka se povećava i iznosi jedanaest uzoraka, a 2012. četiri uzorka, te 2013. godine osam uzoraka. Praćenju prisutnosti DON-a u hrani i hrani za životinje pridružuje se i RH ulaskom u EU. Osim redovnog monitoringa i provjere hrane na prisutnost DON-a, kontrolu provede i subjekti u poslovanju s hranom unutar vlastitog HACCP sustava za svoje proizvode. Upravo iz tih razloga, broj analiza u laboratoriju se povećava iz godine u godinu. Tijekom 2012. godine na prisutnost DON-a analizirano je 19 uzoraka, 2013. godine 51 uzorak, a 2014. godine 157 uzoraka, dok je do kraja lipnja 2015. sveukupno analizirano 157 uzorka. Važnu ulogu u identifikaciji i kvantifikaciji DON-a ima razvoj analitičkih metoda, stoga je neophodno primijeniti potvrdnu tehniku (LC-MS-MS) kako bi se izbjegle mogućnosti dobivanja lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata. Navedeno je važno kod identifikacije i kvantifikacije acetiliranih i maskiranih oblika DON-a (3-AcDON, 15-AcDON i D3G), odnosno metabolita DON-a za koje EU preporuča daljnja praćenja u hrani i hrani za životinje tijekom perioda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Adela Krivohlavek (autor)

Avatar Url Ana Tot (autor)

Avatar Url Jasna Bošnir (autor)

Avatar Url Dario Lasić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bošnir, Jasna; Lasić, Dario; Ranogajec, Ana; Čulig, Borna; Krivohlavek, Adela
Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji // Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ;
Šibenik, Hrvatska, 2015. str. 78-78 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Bošnir, J., Lasić, D., Ranogajec, A., Čulig, B. & Krivohlavek, A. (2015) Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji. U: Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ;.
@article{article, author = {Bo\v{s}nir, Jasna and Lasi\'{c}, Dario and Ranogajec, Ana and \v{C}ulig, Borna and Krivohlavek, Adela}, year = {2015}, pages = {78-78}, keywords = {deoksinivalenol, hrana, hrana za \v{z}ivotinje}, title = {Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji}, keyword = {deoksinivalenol, hrana, hrana za \v{z}ivotinje}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{s}nir, Jasna and Lasi\'{c}, Dario and Ranogajec, Ana and \v{C}ulig, Borna and Krivohlavek, Adela}, year = {2015}, pages = {78-78}, keywords = {deoxynivalenol, food, animal feed}, title = {Incidence of deoxynivalenol trends in European Union}, keyword = {deoxynivalenol, food, animal feed}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font