Pregled bibliografske jedinice broj: 828583
Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji
Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji // Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ;
Šibenik, Hrvatska, 2015. str. 78-78 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 828583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trendovi pojavnosti deoksinivalenola u Europskoj Uniji
(Incidence of deoxynivalenol trends in European Union)
Autori
Bošnir, Jasna ; Lasić, Dario ; Ranogajec, Ana ; Čulig, Borna ; Krivohlavek, Adela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ;
/ - , 2015, 78-78
Skup
Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease ;
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 11.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
deoksinivalenol; hrana; hrana za životinje
(deoxynivalenol; food; animal feed)
Sažetak
Toksikogene plijesni kao podlogu za svoj rast i razmnožavanje vrlo često koriste žitarice, pa su stoga žitarice i njihovi proizvodi često kontaminirani njihovim metabolitima – mikotoksinima. Osim što uzrokuju velike gospodarske štete, mikotoksini putem hrane ulaze u prehrambeni lanac životinja i ljudi gdje uzrokuju razne štetne posljedice na njihovo zdravlje. Rizik je tim veći zbog svakodnevnog unosa hrane na bazi žitarica kako kod životinja tako i kod ljudi. Kontaminacija hrane i hrane za životinje navedenim kontaminantima povezana je sa uvjetima rasta i dozrijevanja žitarica, njihovog skladištenja, kao i vremenskim prilikama pod kojima se odvija sjetva žitarica, njihov rast, te berba. Osobito na navedene uvjete su osjetljive plijesni iz roda Fusarium koje produciraju više vrsta mikotoksina među kojima je i deoksinivalenol (DON). Radi se o mikotoksinu (vomitoksinu) metabolitu F. Graminearum i F. culmorum na kojeg su u najvećoj mjeri osjetljive svinje kod kojih uzrokuje iritaciju sluznice probavnog trakta uz pojavu pojačanog slinjenja, odbijanja hrane te povraćanje. Budući da posljedice navedenog mikotoksina uzrokuju velike materijalne štete u gospodarstvu, ali i zbog mogućnih štetnih posljedica na zdravlje ljudi, Europska Unija donosi odluku o kontinuiranom praćenju DON-a u hrani i hrani za životinje. Prava značajna kontrola hrane i hrane za životinje na prisutnost DONA u zemljama Europske Unije započela 2006. godine. To potvrđuju prvi javno objavljeni rezultati u godišnjem izvješću žurnog sustava obavješćivanja iz 2007. godine kada je utvrđeno, da je 10 uzoraka sadržavalo navedeni mikotoksin u količinama iznad dozvoljenih, da bi narednih godina broj neispravnih uzoraka bio znatno niži. U 2010. godini prijavljena su dva uzorka, u 2009. godini tri neispravna uzorka dok je 2008. godine u sustav žurnog obavješćivanja prijavljeno četiri uzorka. Godine 2011. broj neispravnih uzorka se povećava i iznosi jedanaest uzoraka, a 2012. četiri uzorka, te 2013. godine osam uzoraka. Praćenju prisutnosti DON-a u hrani i hrani za životinje pridružuje se i RH ulaskom u EU. Osim redovnog monitoringa i provjere hrane na prisutnost DON-a, kontrolu provede i subjekti u poslovanju s hranom unutar vlastitog HACCP sustava za svoje proizvode. Upravo iz tih razloga, broj analiza u laboratoriju se povećava iz godine u godinu. Tijekom 2012. godine na prisutnost DON-a analizirano je 19 uzoraka, 2013. godine 51 uzorak, a 2014. godine 157 uzoraka, dok je do kraja lipnja 2015. sveukupno analizirano 157 uzorka. Važnu ulogu u identifikaciji i kvantifikaciji DON-a ima razvoj analitičkih metoda, stoga je neophodno primijeniti potvrdnu tehniku (LC-MS-MS) kako bi se izbjegle mogućnosti dobivanja lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata. Navedeno je važno kod identifikacije i kvantifikacije acetiliranih i maskiranih oblika DON-a (3-AcDON, 15-AcDON i D3G), odnosno metabolita DON-a za koje EU preporuča daljnja praćenja u hrani i hrani za životinje tijekom perioda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"