Pregled bibliografske jedinice broj: 827367
Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1
Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 827367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1
(The role of S-layer proteins in probiotic mechanism of action in strain Lactobacillus brevis ZG1)
Autori
Zorić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2016
Stranica
49
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
probiotici; S-proteini; SLAP; Lactobacillus brevis; adhezija
(probiotics; S-layer proteins; SLAP; Lactobacillus brevis; adhesion)
Sažetak
Veliku ulogu u probiotičkom djelovanju bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus imaju površinski S-proteini koji zbog izravnog kontakta s okolišem sudjeluju u bakterijskoj adheziji na različite supstrate i površine te imaju zaštitnu ulogu u nepovoljnim uvjetima. Cilj ovog rada bio je ispitati ulogu S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1, pri čemu je kao pozitivna kontrola korišten soj Lactobacillus helveticus M92 koji sadrži S-proteine, a kao negativna soj Lactobacillus plantarum D13 koji ne sadrži S-proteine. Dokazano je da soj L. brevis ZG1 sadrži S-proteine kao i proteine koji su vezani na njih (eng. Surface-Layer Associated Proteins, SLAP) čija je funkcija još uvijek nepoznata. Dokazano je da S-proteini sojeva L. helveticus M92 i L. brevis ZG1 imaju zaštitnu ulogu u nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta. Nadalje, ustanovljeno je da sojevi L. helveticus M92 i L. brevis ZG1 pokazuju, dok soj L. plantarum D13 ne pokazuje proteolitičku aktivnost u obranom mlijeku. Ispitivanjem adhezije na mucin ustanovljena je znatno slabija adhezija nakon uklanjanja S-proteina i SLAP proteina s površine ispitivanih bakterijskih stanica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija