Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827367

Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1


Zorić, Katarina
Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 827367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1
(The role of S-layer proteins in probiotic mechanism of action in strain Lactobacillus brevis ZG1)

Autori
Zorić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2016

Stranica
49

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
probiotici; S-proteini; SLAP; Lactobacillus brevis; adhezija
(probiotics; S-layer proteins; SLAP; Lactobacillus brevis; adhesion)

Sažetak
Veliku ulogu u probiotičkom djelovanju bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus imaju površinski S-proteini koji zbog izravnog kontakta s okolišem sudjeluju u bakterijskoj adheziji na različite supstrate i površine te imaju zaštitnu ulogu u nepovoljnim uvjetima. Cilj ovog rada bio je ispitati ulogu S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1, pri čemu je kao pozitivna kontrola korišten soj Lactobacillus helveticus M92 koji sadrži S-proteine, a kao negativna soj Lactobacillus plantarum D13 koji ne sadrži S-proteine. Dokazano je da soj L. brevis ZG1 sadrži S-proteine kao i proteine koji su vezani na njih (eng. Surface-Layer Associated Proteins, SLAP) čija je funkcija još uvijek nepoznata. Dokazano je da S-proteini sojeva L. helveticus M92 i L. brevis ZG1 imaju zaštitnu ulogu u nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta. Nadalje, ustanovljeno je da sojevi L. helveticus M92 i L. brevis ZG1 pokazuju, dok soj L. plantarum D13 ne pokazuje proteolitičku aktivnost u obranom mlijeku. Ispitivanjem adhezije na mucin ustanovljena je znatno slabija adhezija nakon uklanjanja S-proteina i SLAP proteina s površine ispitivanih bakterijskih stanica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Zorić, Katarina
Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zorić, K. (2016) 'Uloga S-proteina u probiotičkom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {probiotici, S-proteini, SLAP, Lactobacillus brevis, adhezija}, title = {Uloga S-proteina u probioti\v{c}kom djelovanju soja Lactobacillus brevis ZG1}, keyword = {probiotici, S-proteini, SLAP, Lactobacillus brevis, adhezija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {probiotics, S-layer proteins, SLAP, Lactobacillus brevis, adhesion}, title = {The role of S-layer proteins in probiotic mechanism of action in strain Lactobacillus brevis ZG1}, keyword = {probiotics, S-layer proteins, SLAP, Lactobacillus brevis, adhesion}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font