Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827354

Agregacijska svojstva odabranih humanih patogena koji se prenose hranom


Stošić, Boris
Agregacijska svojstva odabranih humanih patogena koji se prenose hranom, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 827354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Agregacijska svojstva odabranih humanih patogena koji se prenose hranom
(Aggregation properties of selected human foodborne pathogens)

Autori
Stošić, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
14.07

Godina
2016

Stranica
65

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
agregacija bakterija; humani patogeni koji se prenose hranom
(bacterial aggregation; human foodborne pathogens)

Sažetak
Agregacijska svojstva mogu patogenim bakterijama poslužiti kao bitan faktor virulencije. Patogene bakterije mogu preživjeti u kontaminiranoj hrani tvoreći agregate i biofilmove, a istim mehanizmom ukoliko se u određenim uvjetima nađu u organizmu i uzrokovati bolest. Iz tog razloga su se u ovom radu ispitivala autoagregacijska i koagregacijska svojstva tri česta humana patogena koja se prenose hranom: enterohemoragična Escherichia coli (EHEC) O157, Listeria monocytogenes i Campylobacter jejuni. Rezultati pokazuju da sve tri bakterije imaju izraženu i relativno sporu ˗ kroz 24 sata izraženu ˗ sposobnost autoagregacije (> 85 %). Svojstvo agregacije je naročito izraženo kod EHEC O157, koja ima dominantnu ulogu i u koagregaciji sa druge dvije bakterije. Sve ispitivane bakterije pokazuju visoki postotak koagregacije u kombinaciji po dvije bakterije dok kombinacije po tri bakterije pokazuju slabu koagregaciju. Nadalje, bakterije kultivirane u bujonu jače agregiraju od bakterija kultiviranih na agaru. Zaključno, ispitivane bakterije pokazuju izraženo svojstvo agregacije kao i snažnu koagregaciju kada se nalaze u kombinaciji po dvije bakterije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Ivana Gobin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stošić, Boris
Agregacijska svojstva odabranih humanih patogena koji se prenose hranom, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Stošić, B. (2016) 'Agregacijska svojstva odabranih humanih patogena koji se prenose hranom', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sto\v{s}i\'{c}, Boris}, year = {2016}, pages = {65}, keywords = {agregacija bakterija, humani patogeni koji se prenose hranom}, title = {Agregacijska svojstva odabranih humanih patogena koji se prenose hranom}, keyword = {agregacija bakterija, humani patogeni koji se prenose hranom}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sto\v{s}i\'{c}, Boris}, year = {2016}, pages = {65}, keywords = {bacterial aggregation, human foodborne pathogens}, title = {Aggregation properties of selected human foodborne pathogens}, keyword = {bacterial aggregation, human foodborne pathogens}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font