Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827098

Kakvoća pjenušavih vina vinogorja Kutjevo proizvedenih različitim postupcima sekundarne fermentacije


Previšić, Vlado
Kakvoća pjenušavih vina vinogorja Kutjevo proizvedenih različitim postupcima sekundarne fermentacije, 2016., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 827098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća pjenušavih vina vinogorja Kutjevo proizvedenih različitim postupcima sekundarne fermentacije
(Quality of sparkling wines from Kutjevo area produced by different methods secondary fermentation)

Autori
Previšić, Vlado

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
39

Mentor
Miličević, Borislav

Ključne riječi
fermentacija ; imobilizirane stanica kvasaca
(fermentation ; immobilized yeast cells)

Sažetak
U ovom istraživanju cilj je bio istražiti mogućnost primjene imobiliziranih kvasaca u postupku sekundarne fermentacije tijekom proizvodnje pjenušavog vina. Istraživanje je provedeno na pjenušcima čije sirovina odnosno grožđe dolazi iz vinogorja Kutjevo koje se nalazi u zapadnom dijelu vinogradarske regije Istočna kontinentalna Hrvatska, vinogradarska zona C1.Kvalitativni profil pjenušaca proizvedenih s imobiliziranim stanicama sličan je pjenušcu koji je proizveden na klasičan način odnosno klasičnim načinom sekundarne fermentacije. Pjenušac s imobiliziranim kvascima sadrži nešto veći postotak etilnog alkohola i metanola. Pjenušac proizveden klasičnim načinom ima nešto veći sadržaj ukupnog ekstrakta i ukupne kiselosti u odnosu na pjenušce proizvedene s imobiliziranim kvascima. Sadržaj ukupnog dušika znatno je niži (za 100mg/L) u jednom uzorku pjenušca koji je proizveden s imobiliziranim s kvascima. Rezultati dobiveni u ovom diplomskom radu potvrđuju da postoji značajan potencijal u korištenju imobiliziranih stanica selekcioniranih kvasaca u klasičnom postupku proizvodnje pjenušavih vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Borislav Miličević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Previšić, Vlado
Kakvoća pjenušavih vina vinogorja Kutjevo proizvedenih različitim postupcima sekundarne fermentacije, 2016., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Previšić, V. (2016) 'Kakvoća pjenušavih vina vinogorja Kutjevo proizvedenih različitim postupcima sekundarne fermentacije', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Previ\v{s}i\'{c}, Vlado}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {fermentacija, imobilizirane stanica kvasaca}, title = {Kakvo\'{c}a pjenu\v{s}avih vina vinogorja Kutjevo proizvedenih razli\v{c}itim postupcima sekundarne fermentacije}, keyword = {fermentacija, imobilizirane stanica kvasaca}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Previ\v{s}i\'{c}, Vlado}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {fermentation, immobilized yeast cells}, title = {Quality of sparkling wines from Kutjevo area produced by different methods secondary fermentation}, keyword = {fermentation, immobilized yeast cells}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font