Pregled bibliografske jedinice broj: 827086
Antimikrobni učinak propolisa na odabrane patogene streptokoke i kandidu
Antimikrobni učinak propolisa na odabrane patogene streptokoke i kandidu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 827086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobni učinak propolisa na odabrane patogene streptokoke i kandidu
(Antimicrobial activity of propolis on selected pathogenic streptococci and candida)
Autori
Vidović, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
13.07
Godina
2016
Stranica
36
Mentor
Gobin, Ivana
Ključne riječi
propolis; antimikrobno djelovanje; mikroorganizmi usne šupljine
(propolis; antimicrobial activity; microorganisms of the oral cavity)
Sažetak
Propolis je ljepljiva tvar koju pčele radilice skupljaju s kore drveta, lisnih pupoljaka i cvjetova te ga obogaćuju enzimima. Biološka svojstva ovise o njegovom kemijskom sastavu koji se razlikuje ovisno od koje biljke i na kojem geografskom području je prikupljen. U ovom radu, propolis je ekstrahiran pomoću 70 % etilnog alkohola primjenom različitih metoda: metodom maceracije, izlaganjem ultrazvučnim valovima (15 min i 30 min) i izlaganjem mikrovalovima ( 2 x 10s i 3 x 10s). Štok otopine pet različitih uzoraka propolisa dobivenih različitim metodama ekstrakcije pripremljene su u koncentraciji od 25 mg / ml. Antimikrobni učinak testiran je na odabranim mikroorganizmima: bakterije iz roda Streptococcus (S. pyogenes, S. pneumoniae i S. salivarius) te gljiviCandida albicans.Antimikrobni učinak je ispitan metodom difuzije uz bušenje rupa u agaru i određivanjem minimalne inhibicijske i baktericidne koncentracije. Kao rezultat metode difuzije, dobivene su zone inhibicije. Rezultati pokazuju da je najosjtljivija bakterija S. pneumoniae te zona inhibicije za ovu bakteriju iznosi 22 mm, a navedena zona se odnosi na ekstraktdobiven metodom maceracije. Najlošija antimikrobna svojstva pokazuje uzorak propolisa dobiven metodom ekstrakcijes mikrovalovima u trajanju od 20 sekundi. Minimalna baktericidna koncentracija je najmanja za bakteriju S.salivarius i iznosi 0, 4 mg/ml dok je najotpornija bakterija bila S. pyogenes za koju MBK iznosi 6, 3 mg / ml. Rezultati testiranih bakterija i gljive pokazuju dobru osjetljivost na svih pet uzoraka propolisa te se on može koristiti kao pomoć pri liječenju infekcija uzrokovanih navedenim mikroorganizmima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti