Pregled bibliografske jedinice broj: 825231
Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja
Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 825231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja
(The analysis of basic quality parameters of domestic white wine from Vrgorac vineyards)
Autori
Vuković, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
bijelo vino; HPLC; kemijska analiza; papirna kromatografija; vinogorje Vrgorac
(chemical analysis; HPLC; thin-layer chromatography; Vrgorac vineyard; white wine)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je opisati proizvodnju, kemijski sastav grožđa i bijelog vina te analizirati osnovne parametre kakvoće domaćeg bijelog vina iz vinogorja Vrgorac. Vino je proizvedeno u podregiji Dalmatinska zagor tradicionalnim postupkom u privatnoj vinariji od sorata Zlatarica, Medna i Kuč. Analiza vina je provedena kemijski i kromatografski. Analizirani su osnovni parametri kakvoće: ukupni šećer, alkohol, slobodni, vezani i ukupni sumpor te hlapljive i ukupne kiseline. Papirnom kromatografijom dokazano je prisustvo mliječne, vinske i jabučne kiseline. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) u vinu su detektirani etanol, glicerol i mliječna kiselina. Rezultati analiziranog domaćeg bijelog vina su u skladu s vrijednostima Pravilnika o vinu iz 1996. godine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)