Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 825231

Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja


Vuković, Matea
Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 825231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja
(The analysis of basic quality parameters of domestic white wine from Vrgorac vineyards)

Autori
Vuković, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
bijelo vino; HPLC; kemijska analiza; papirna kromatografija; vinogorje Vrgorac
(chemical analysis; HPLC; thin-layer chromatography; Vrgorac vineyard; white wine)

Sažetak
Cilj završnog rada bio je opisati proizvodnju, kemijski sastav grožđa i bijelog vina te analizirati osnovne parametre kakvoće domaćeg bijelog vina iz vinogorja Vrgorac. Vino je proizvedeno u podregiji Dalmatinska zagor tradicionalnim postupkom u privatnoj vinariji od sorata Zlatarica, Medna i Kuč. Analiza vina je provedena kemijski i kromatografski. Analizirani su osnovni parametri kakvoće: ukupni šećer, alkohol, slobodni, vezani i ukupni sumpor te hlapljive i ukupne kiseline. Papirnom kromatografijom dokazano je prisustvo mliječne, vinske i jabučne kiseline. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) u vinu su detektirani etanol, glicerol i mliječna kiselina. Rezultati analiziranog domaćeg bijelog vina su u skladu s vrijednostima Pravilnika o vinu iz 1996. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuković, Matea
Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vuković, M. (2016) 'Analiza osnovnih sastojaka kakvoće domaćeg bijelog vina vrgoračkog vinogorja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Matea}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {bijelo vino, HPLC, kemijska analiza, papirna kromatografija, vinogorje Vrgorac}, title = {Analiza osnovnih sastojaka kakvo\'{c}e doma\'{c}eg bijelog vina vrgora\v{c}kog vinogorja}, keyword = {bijelo vino, HPLC, kemijska analiza, papirna kromatografija, vinogorje Vrgorac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Matea}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {chemical analysis, HPLC, thin-layer chromatography, Vrgorac vineyard, white wine}, title = {The analysis of basic quality parameters of domestic white wine from Vrgorac vineyards}, keyword = {chemical analysis, HPLC, thin-layer chromatography, Vrgorac vineyard, white wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font