Pregled bibliografske jedinice broj: 824705
Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om
Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om
(Analysis and optimization of nutrition for people who do CrossFit)
Autori
Premoša, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
47
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
CrossFit; planiranje prehrane; izrada jelovnika; optimiranje; LINDO
(: CrossFit; nutrition planning; creating diet; optimization; LINDO)
Sažetak
Optimiranje predstavlja traženje najpovoljnijeg rješenja nekog problema, a u ovom radu korišteno je kod planiranja prehrane za osobu koja se bavi CrossFit-om. Cilj ovog rada bio je uskladiti i uklopiti u dnevni jelovnik, koji se sastoji od 3 obroka i 2 međuobroka (zajutrak, doručak, ručak, užina, večera), prehrambene smjernice i preporuke za osobu koja se bavi CrossFit-om. Za optimiranje jelovnika korišteno je 48 varijabli koje predstavljaju 14 zajutraka, 9 doručaka, 9 ručaka, 7 užina i 9 večera. U ponudu su uključeni klasični i isplanirani jelovnici. Primjenom linearnog optimiranja (koristeći program LINDO) tražena su odgovarajuća rješenja koja će zadovoljavati sve parametre prema smjernicama za prehranu ; preporučeni dnevni unos proteina od 30%, masti 30% te ugljikohidrata 40% od dnevnog energetskog unosa. Tražio se jelovnik koji će (i) zadovoljiti potrebe na energiji i navedenim makronutrijentima te onaj koji (ii) sadrži minimalan udio ugljikohidrata. Optimalna rješenja su zadovoljila dva tražena ciljana jelovnika (i) s idealnim unosom energije i udjelima makronutrijenata kao i onog (ii) s minimalnom količinom ugljikohidrata te povećanim udjelom proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)