Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824705

Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om


Premoša, Tea
Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 824705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om
(Analysis and optimization of nutrition for people who do CrossFit)

Autori
Premoša, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
47

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
CrossFit; planiranje prehrane; izrada jelovnika; optimiranje; LINDO
(: CrossFit; nutrition planning; creating diet; optimization; LINDO)

Sažetak
Optimiranje predstavlja traženje najpovoljnijeg rješenja nekog problema, a u ovom radu korišteno je kod planiranja prehrane za osobu koja se bavi CrossFit-om. Cilj ovog rada bio je uskladiti i uklopiti u dnevni jelovnik, koji se sastoji od 3 obroka i 2 međuobroka (zajutrak, doručak, ručak, užina, večera), prehrambene smjernice i preporuke za osobu koja se bavi CrossFit-om. Za optimiranje jelovnika korišteno je 48 varijabli koje predstavljaju 14 zajutraka, 9 doručaka, 9 ručaka, 7 užina i 9 večera. U ponudu su uključeni klasični i isplanirani jelovnici. Primjenom linearnog optimiranja (koristeći program LINDO) tražena su odgovarajuća rješenja koja će zadovoljavati sve parametre prema smjernicama za prehranu ; preporučeni dnevni unos proteina od 30%, masti 30% te ugljikohidrata 40% od dnevnog energetskog unosa. Tražio se jelovnik koji će (i) zadovoljiti potrebe na energiji i navedenim makronutrijentima te onaj koji (ii) sadrži minimalan udio ugljikohidrata. Optimalna rješenja su zadovoljila dva tražena ciljana jelovnika (i) s idealnim unosom energije i udjelima makronutrijenata kao i onog (ii) s minimalnom količinom ugljikohidrata te povećanim udjelom proteina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Premoša, Tea
Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Premoša, T. (2014) 'Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Premo\v{s}a, Tea}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {CrossFit, planiranje prehrane, izrada jelovnika, optimiranje, LINDO}, title = {Analiza i optimiranje prehrane za osobe koje se bave CrossFit-om}, keyword = {CrossFit, planiranje prehrane, izrada jelovnika, optimiranje, LINDO}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Premo\v{s}a, Tea}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {: CrossFit, nutrition planning, creating diet, optimization, LINDO}, title = {Analysis and optimization of nutrition for people who do CrossFit}, keyword = {: CrossFit, nutrition planning, creating diet, optimization, LINDO}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font