Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824703

KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA


Hržina, Kristina
KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 824703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA
(CHARACTERIZATION OF ANTIOXIDANT CAPACITY OF DIFFERENT PUMPKIN VARIETIES)

Autori
Hržina, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
45

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
buća; antioksidacijska aktivnost; BR reakcija; NIR; kolorimetrijska analiza
(pumpkin; antioxidant activity; BR reaction; NIR; colorimetry)

Sažetak
Buća je važna komponenta svakodnevne prehrane, te upravo zbog sadržaja karotenoida i drugih tvari s antioksidativnim djelovanjem može pomoći u borbi protiv oksidacijskog stresa koji je svakodnevno prisutan. U istraživanju su korišteni sirovi te termički obrađeni (kuhani, prženi i obrađeni u mikrovalnoj pećnici) uzorci buća Butternut i Hokkaido. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata uzoraka određen je Briggs-Rauscher-ovom metodom, a također je provedena analiza NIR spektra, te kolorimetrijska analiza. Cilj ovog rada bio je usporediti dobivene podatke za sirove i termički obrađene uzorke, a također su rađene međusobne usporedbe između dviju različitih buća. Rezultati pokazuju da najveću antioksidacijsku aktivnost pokazuje uzorak Hokkaido buće obrađen u mikrovalnoj pećnici, dok je najmanju vrijednost pokazao uzorak buće Butternut kuhan u vodi. Statistički nije utvrđena značajna razlika između svježih i termički obrađenih buća. Ipak, utvrđena je razlika u antioksidacijskom kapacitetu buće Butternut i Hokkaido. Linearni regresijski model ukazuje na dobru povezanost boje i antioksidacijske aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hržina, Kristina
KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hržina, K. (2014) 'KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hr\v{z}ina, Kristina}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {bu\'{c}a, antioksidacijska aktivnost, BR reakcija, NIR, kolorimetrijska analiza}, title = {KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLI\v{C}ITIH BU\'{C}A}, keyword = {bu\'{c}a, antioksidacijska aktivnost, BR reakcija, NIR, kolorimetrijska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hr\v{z}ina, Kristina}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {pumpkin, antioxidant activity, BR reaction, NIR, colorimetry}, title = {CHARACTERIZATION OF ANTIOXIDANT CAPACITY OF DIFFERENT PUMPKIN VARIETIES}, keyword = {pumpkin, antioxidant activity, BR reaction, NIR, colorimetry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font