Pregled bibliografske jedinice broj: 824703
KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA
KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA RAZLIČITIH BUĆA
(CHARACTERIZATION OF ANTIOXIDANT CAPACITY OF DIFFERENT PUMPKIN VARIETIES)
Autori
Hržina, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
45
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
buća; antioksidacijska aktivnost; BR reakcija; NIR; kolorimetrijska analiza
(pumpkin; antioxidant activity; BR reaction; NIR; colorimetry)
Sažetak
Buća je važna komponenta svakodnevne prehrane, te upravo zbog sadržaja karotenoida i drugih tvari s antioksidativnim djelovanjem može pomoći u borbi protiv oksidacijskog stresa koji je svakodnevno prisutan. U istraživanju su korišteni sirovi te termički obrađeni (kuhani, prženi i obrađeni u mikrovalnoj pećnici) uzorci buća Butternut i Hokkaido. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata uzoraka određen je Briggs-Rauscher-ovom metodom, a također je provedena analiza NIR spektra, te kolorimetrijska analiza. Cilj ovog rada bio je usporediti dobivene podatke za sirove i termički obrađene uzorke, a također su rađene međusobne usporedbe između dviju različitih buća. Rezultati pokazuju da najveću antioksidacijsku aktivnost pokazuje uzorak Hokkaido buće obrađen u mikrovalnoj pećnici, dok je najmanju vrijednost pokazao uzorak buće Butternut kuhan u vodi. Statistički nije utvrđena značajna razlika između svježih i termički obrađenih buća. Ipak, utvrđena je razlika u antioksidacijskom kapacitetu buće Butternut i Hokkaido. Linearni regresijski model ukazuje na dobru povezanost boje i antioksidacijske aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)