Pregled bibliografske jedinice broj: 823600
Antimikrobna svojstva eteričnih ulja primorske Hrvatske na stafilokoke
Antimikrobna svojstva eteričnih ulja primorske Hrvatske na stafilokoke, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 823600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna svojstva eteričnih ulja primorske Hrvatske na stafilokoke
(The antimicrobial properties of essential oils from a costal region of Croatia on staphylococci)
Autori
Stojčević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
45
Mentor
Gobin, Ivana
Ključne riječi
Staphylococcus; eterična ulja; infekcije
(Staphylococcus; essential oils; infection)
Sažetak
Stafilokoki su gram pozitivne bakterije, dio fiziološke flore čovjeka, posebno kože i sluznica, te izazivaju infekciju kod bolesnika sa oslabljenim imunitetom. Medicinski najznačajnije vrste su Staphylococcus aureus i Staphylococcus epidermidis. Stafilokoki često pokazuju otpornost na najčešće korištene antibiotike što predstavlja veliki problem u borbi protiv stafilokoknih infekcija. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati antibakterijski učinak šest različitih eteričnih ulja (borovice, kadulje, lavandina, smilja jesen, smilja proljeće, tuje) na dvije vrste stafilokoka S. aureus i S. epidermidis. Kako bi se ispitali da li i rezistentni sojevi ispitivanih vrsta pokazuju osjetljivost na djelovanje eteričnih ulja korišteni su meticilin rezistentni S. aureus i meticilin rezistentni S. epidermidis.U radu su korištene tri metode ispitivanja antibakterijskog učinka eteričnih ulja: difuzijska, dilucijska te ispitivanje učinka hlapivih komponenti ulja. Rezultati pokazuju antibakterijsko djelovanje eteričnog ulja lavandina na rezistentne sojeve MRSA i MRSE, te eteričnog ulja smilje jesen na S. aureus bez obzira na rezistenciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Biotehnologija