Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 823255

Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala


Čižmek, Lara; Novak Jovanović, Ivana; Komorsky- Lovrić, Šebojka
Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala // Knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 49-49 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 823255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala
(Quantification of capsaicinoids in hot pepper samples using voltammetry of microparticles)

Autori
Čižmek, Lara ; Novak Jovanović, Ivana ; Komorsky- Lovrić, Šebojka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016, 49-49

ISBN
978-953-6894-55-0

Skup
XI. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2016. - 19.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kapsaicinoidi ; ljute paprike ; pravokutnovalna voltametrija ; voltametrija imobiliziranih mikrokristala
(Capsaicinoids ; chilli peppers ; square-wave voltammetry ; voltammetry of microparticles)

Sažetak
Ljuta paprika je jedna od najučestalijih vrsta začina klasificirana prema stupnju ljutine, aromi i boji. Ljutinu ovim tvarima daju alkaloidne tvari, kapsaicinoidi, a među njima su najznačajniji kapsaicin (trans-8-metil-N- vanilil-6-nonenamid) i dihidrokapsaicin (8- metil-N-vanililnonenamid) koji su odgovorni za oko 90% ljutine. Posljednjih godina ove su tvari sve više istraživane zbog svog medicinskog i biološkog potencijala. Naime, dokazano je da posjeduju antioksidativno, antimutageno, antibakterijsko, antikancerogeno i analgetičko djelovanje. Standardna metoda određivanja ukupnih kapsaicinoida je organoleptički Scovillov test koji se koristi za klasificiraju paprike. Nadalje, za kvantifikaciju ukupnih, odnosno pojedinačnih kapsaicinoida, koriste se različite spektrofotometrijske i kromatografske metode. Međutim, ove metode zahtijevaju upotrebu složene i skupe instrumentacije, kompliciranu pripremu uzoraka te dugotrajnu analizu. Stoga postoji interes za razvojem jeftinijih analitičkih metoda koje bi omogućile brzo i jednostavno određivanje kapsaicinoida u uzorcima paprike. U ovom radu provedena je metoda standardnog dodatka primijenjena na voltametriju imobiliziranih kristala. Metoda se temelji na mjerenju struje na parafinom impregniranoj grafitnoj elektrodi primjenom pravokutno-valne voltametrije. Analizirani su kruti uzorci koji su sadržavali referentnu komponentu R i uzorak paprike, u koje se dodavala standardna komponenta. Relativni maseni udio kapsaicinoida u uzorcima određen je primjenom standardne metode dodatka. Omjer između izmjerene struje za uzorak i referentne komponente R linearno je ovisan o masenom udjelu dodanog standarda i referentne komponente. Iz linearne zavisnosti izračunom se dobio relativni udio kapsaicinoida u uzorcima paprike. Primijenjena metoda pokazala je dobre rezultate za brzu i jednostavnu kvantifikaciju kapsaicinoida u realnim uzorcima paprike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-2072 - Razvoj voltametrijskih metoda za karakterizaciju prirodnih antioksidansa (DVMCNA) (Komorsky-Lovrić, Šebojka, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Čižmek, Lara; Novak Jovanović, Ivana; Komorsky- Lovrić, Šebojka
Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala // Knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 49-49 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Čižmek, L., Novak Jovanović, I. & Komorsky- Lovrić, Š. (2016) Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala. U: Matijašić, G. (ur.)Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {\v{C}i\v{z}mek, Lara and Novak Jovanovi\'{c}, Ivana and Komorsky- Lovri\'{c}, \v{S}ebojka}, editor = {Matija\v{s}i\'{c}, G.}, year = {2016}, pages = {49-49}, keywords = {Kapsaicinoidi, ljute paprike, pravokutnovalna voltametrija, voltametrija imobiliziranih mikrokristala}, isbn = {978-953-6894-55-0}, title = {Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomo\'{c}u voltametrije imobiliziranih mikrokristala}, keyword = {Kapsaicinoidi, ljute paprike, pravokutnovalna voltametrija, voltametrija imobiliziranih mikrokristala}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}i\v{z}mek, Lara and Novak Jovanovi\'{c}, Ivana and Komorsky- Lovri\'{c}, \v{S}ebojka}, editor = {Matija\v{s}i\'{c}, G.}, year = {2016}, pages = {49-49}, keywords = {Capsaicinoids, chilli peppers, square-wave voltammetry, voltammetry of microparticles}, isbn = {978-953-6894-55-0}, title = {Quantification of capsaicinoids in hot pepper samples using voltammetry of microparticles}, keyword = {Capsaicinoids, chilli peppers, square-wave voltammetry, voltammetry of microparticles}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font