Pregled bibliografske jedinice broj: 823255
Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala
Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala // Knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 49-49 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 823255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantitativna analiza kapsaicinoida u uzorcima ljute paprike pomoću voltametrije imobiliziranih mikrokristala
(Quantification of capsaicinoids in hot pepper samples using voltammetry of microparticles)
Autori
Čižmek, Lara ; Novak Jovanović, Ivana ; Komorsky- Lovrić, Šebojka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Matijašić, Gordana - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016, 49-49
ISBN
978-953-6894-55-0
Skup
XI. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2016. - 19.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Kapsaicinoidi ; ljute paprike ; pravokutnovalna voltametrija ; voltametrija imobiliziranih mikrokristala
(Capsaicinoids ; chilli peppers ; square-wave voltammetry ; voltammetry of microparticles)
Sažetak
Ljuta paprika je jedna od najučestalijih vrsta začina klasificirana prema stupnju ljutine, aromi i boji. Ljutinu ovim tvarima daju alkaloidne tvari, kapsaicinoidi, a među njima su najznačajniji kapsaicin (trans-8-metil-N- vanilil-6-nonenamid) i dihidrokapsaicin (8- metil-N-vanililnonenamid) koji su odgovorni za oko 90% ljutine. Posljednjih godina ove su tvari sve više istraživane zbog svog medicinskog i biološkog potencijala. Naime, dokazano je da posjeduju antioksidativno, antimutageno, antibakterijsko, antikancerogeno i analgetičko djelovanje. Standardna metoda određivanja ukupnih kapsaicinoida je organoleptički Scovillov test koji se koristi za klasificiraju paprike. Nadalje, za kvantifikaciju ukupnih, odnosno pojedinačnih kapsaicinoida, koriste se različite spektrofotometrijske i kromatografske metode. Međutim, ove metode zahtijevaju upotrebu složene i skupe instrumentacije, kompliciranu pripremu uzoraka te dugotrajnu analizu. Stoga postoji interes za razvojem jeftinijih analitičkih metoda koje bi omogućile brzo i jednostavno određivanje kapsaicinoida u uzorcima paprike. U ovom radu provedena je metoda standardnog dodatka primijenjena na voltametriju imobiliziranih kristala. Metoda se temelji na mjerenju struje na parafinom impregniranoj grafitnoj elektrodi primjenom pravokutno-valne voltametrije. Analizirani su kruti uzorci koji su sadržavali referentnu komponentu R i uzorak paprike, u koje se dodavala standardna komponenta. Relativni maseni udio kapsaicinoida u uzorcima određen je primjenom standardne metode dodatka. Omjer između izmjerene struje za uzorak i referentne komponente R linearno je ovisan o masenom udjelu dodanog standarda i referentne komponente. Iz linearne zavisnosti izračunom se dobio relativni udio kapsaicinoida u uzorcima paprike. Primijenjena metoda pokazala je dobre rezultate za brzu i jednostavnu kvantifikaciju kapsaicinoida u realnim uzorcima paprike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-2072 - Razvoj voltametrijskih metoda za karakterizaciju prirodnih antioksidansa (DVMCNA) (Komorsky-Lovrić, Šebojka, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb