Pregled bibliografske jedinice broj: 823191
Određivanje osjetljivosti na antimikrobne lijekove izolata Listeria monocytogenes iz hrane primjenom E-testa
Određivanje osjetljivosti na antimikrobne lijekove izolata Listeria monocytogenes iz hrane primjenom E-testa, 2016., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 823191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje osjetljivosti na antimikrobne lijekove izolata Listeria monocytogenes iz hrane primjenom E-testa
(Determination of antimicrobial susceptibility of Listeria monocytogenes from food by E-test)
Autori
Rajković, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
2016
Stranica
37
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
Listeria monocytogenes; hrana; antimikrobna rezistencija
(Listeria monocytogenes; food; antimicrobial resistance)
Sažetak
U radu je istražena osjetljivost na antimikrobne tvari bakterije Listeria monocytogenes (n=26) izoliranih iz hrane i proizvodnih pogona primjenom E-testa. Određene su MIC vrijednosti ampicilina, gentamicina, vankomicina, streptomicina, linezolida, azitromicina, rimfapicina, oksacilina, trimetoprim/sulfametoksazola i ciprofloksacina. Svi su izolati bili osjetljivi na klinički relevantne antimikrobne lijekove gentamicin, streptomicin, azitromicin, rifampicin, trimetoprim/sulfametoksazol i ciprofloksacin. Distribucija izolata L. monocytogenes prema MIC vrijednostima bila je za većinu tvari u nižem rasponu u odnosu na EUCAST podatke. Pet izolata (19, 23 %) L. monocytogenes bilo je otporno na najmanje jednu tvar, a svi su izolirani s radnih površina, sirovine i opreme u mesnoj industriji. Dva su izolata bila otporna na vankomicin, po tri na linezolid i oksacilin, a jedan na sve tri tvari. Jedan izolat je pokazao otpornost na vankomicin, linezolid i ampicilin. Također, u otpornih izolata izmjerene su i visoke MIC vrijednosti za azitromicin- rifampicin, ampicilin-oksacilin, odnosno streptomicin-linezolid. Rezultati ukazuju na nisku razinu otpornosti L. monocytogenes iz hrane na klinički relevantne antimikrobne lijekove. S druge strane nalaz višestruko otpornih L. monocytogenes na radnim površinama i opremi u mesnoj industriji upućuje na rizik prijenosa antimikrobne rezistencije kroz lanac proizvodnje hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina