Pregled bibliografske jedinice broj: 822905
MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA
MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA
(TOTAL PHENOLIC COMPOUNDS VS. BIOACTIVE COMPONENTS EXPRESSED WITH MODELS FOR BUTTERNUT AND KABOCHA PUMPKINS)
Autori
Fabijanić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
27.09
Godina
2015
Stranica
50
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
modeli ; Butternut ; Kabocha ; bioaktivni spojevi ; antioksidacijski učinak
(models ; butternut ; Kabocha ; bioactive compounds ; antioxidant effect)
Sažetak
Voće i povrće su važni izvori hranjivih tvari koje prisutne u malim količinama imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Buča je jedna od takvih visokovrijednih namirnica. Naime, buča je odličan izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva. U istraživanju su korišteni uzorci buča Butternut i Kabocha. Cilj rada bio je (i) karakterizirati buče praćenjem udjela beta-karotena i likopena, klorofila, vitamina C, udjela ukupnih fenolnih spojeva te podatke o antioksidacijskom učinku uzoraka istih buča, (ii) međusobna usporedba različitih buča, ali i (iii) provjera povezanosti antioksidacijskog učinka sa udjelima eksperimentom određenih komponenata (npr. s ukupnim fenolnim spojevima). Rezultati pokazuju da su udjeli beta-karotena, likopena i klorofila bili veći u Kabocha bučama, dok je udio vitamina C gotovo dva puta veći u Butternut (47, 55 mg/100g) nego u Kabocha bučama (27, 12 mg/100g). Antioksidacijski učinak je u obje buče bio približno jednak (77 – 96 %). Jednostavnim linearnim regresijskim modelima je utvrđena čvrsta povezanost između ukupnih fenolnih spojeva sa klorofilom, vitaminom C te antioksidacijskom aktivnošću (R2>0, 9).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb