Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822905

MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA


Fabijanić, Ivana
MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA
(TOTAL PHENOLIC COMPOUNDS VS. BIOACTIVE COMPONENTS EXPRESSED WITH MODELS FOR BUTTERNUT AND KABOCHA PUMPKINS)

Autori
Fabijanić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
27.09

Godina
2015

Stranica
50

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
modeli ; Butternut ; Kabocha ; bioaktivni spojevi ; antioksidacijski učinak
(models ; butternut ; Kabocha ; bioactive compounds ; antioxidant effect)

Sažetak
Voće i povrće su važni izvori hranjivih tvari koje prisutne u malim količinama imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Buča je jedna od takvih visokovrijednih namirnica. Naime, buča je odličan izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva. U istraživanju su korišteni uzorci buča Butternut i Kabocha. Cilj rada bio je (i) karakterizirati buče praćenjem udjela beta-karotena i likopena, klorofila, vitamina C, udjela ukupnih fenolnih spojeva te podatke o antioksidacijskom učinku uzoraka istih buča, (ii) međusobna usporedba različitih buča, ali i (iii) provjera povezanosti antioksidacijskog učinka sa udjelima eksperimentom određenih komponenata (npr. s ukupnim fenolnim spojevima). Rezultati pokazuju da su udjeli beta-karotena, likopena i klorofila bili veći u Kabocha bučama, dok je udio vitamina C gotovo dva puta veći u Butternut (47, 55 mg/100g) nego u Kabocha bučama (27, 12 mg/100g). Antioksidacijski učinak je u obje buče bio približno jednak (77 – 96 %). Jednostavnim linearnim regresijskim modelima je utvrđena čvrsta povezanost između ukupnih fenolnih spojeva sa klorofilom, vitaminom C te antioksidacijskom aktivnošću (R2>0, 9).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Stolić (mentor)

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fabijanić, Ivana
MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Fabijanić, I. (2015) 'MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BUČE BUTTERNUT I KABOCHA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabijani\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {modeli, Butternut, Kabocha, bioaktivni spojevi, antioksidacijski u\v{c}inak}, title = {MODELI ODNOSA UKUPNIH FENOLNIH SPOJEVA VS. BIOAKTIVNE KOMPONENTE ZA BU\v{C}E BUTTERNUT I KABOCHA}, keyword = {modeli, Butternut, Kabocha, bioaktivni spojevi, antioksidacijski u\v{c}inak}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabijani\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {models, butternut, Kabocha, bioactive compounds, antioxidant effect}, title = {TOTAL PHENOLIC COMPOUNDS VS. BIOACTIVE COMPONENTS EXPRESSED WITH MODELS FOR BUTTERNUT AND KABOCHA PUMPKINS}, keyword = {models, butternut, Kabocha, bioactive compounds, antioxidant effect}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font