Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822904

KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima


Tomašević, Monika
KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima
(Carakterization of pumpkins Cucurbita maxima)

Autori
Tomašević, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
01.09

Godina
2015

Stranica
42

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
buča; antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi; beta-karoten; vitamin C
(pumpkin; antioxiant activity; fenol compounds; beta-caretene; vitamin C)

Sažetak
U ovom istraživanju su korišteni uzorci dviju buča Cucurbita maxima (Hokkaido i Kabocha) čiji ekstrakti su pripremani u dvije akademske godine: 2014/2015. i 2013/2014. Prošlogodišnji uzorci bili su podvrgnuti ekstrakciji uz refluksiranje i ekstrakciji u ultrazvučnoj kupelji. Fenolni spojevi svih uzoraka buča određeni su pomoću Folin-Ciocalteu metode, a antioksidacijska aktivnost svih uzoraka buča pomoću DPPH metode. Za svježe pripremljene uzorke određeni su i sadržaji beta-karotena, likopena, klorofila i vitamina C. Cilj ovog rada bio je usporediti dobivene podatke za svježe uzorke između istih buča te međusobne usporedbe između različitih buča. Rezultati pokazuju da najbolju antioksidacijsku aktivnost, u odnosu na sve uzorke, pokazuje uzorak Cucurbita maxima buče podvrgnut ekstrakciji pomoću refluksa, dok se najmanja vrijednost pripisuje uzorku Cucurbita maxima (Hokkaido) buče iz ove godine. Najveći sadržaj fenolnih spojeva, u odnosu na sve uzorke buča, ima uzorak Kabocha buče iz ove. godine, zatim slijedi uzorak Hokkaido iz ove godine, a najmanji sadržaj uzorak buče Kabocha podvrgnut ekstrakciji pomoću refluksa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Stolić (mentor)

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomašević, Monika
KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tomašević, M. (2015) 'KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}evi\'{c}, Monika}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {bu\v{c}a, antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, beta-karoten, vitamin C}, title = {KARAKTERISTIKE BU\v{C}A Cucurbita maxima}, keyword = {bu\v{c}a, antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, beta-karoten, vitamin C}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}evi\'{c}, Monika}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {pumpkin, antioxiant activity, fenol compounds, beta-caretene, vitamin C}, title = {Carakterization of pumpkins Cucurbita maxima}, keyword = {pumpkin, antioxiant activity, fenol compounds, beta-caretene, vitamin C}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font