Pregled bibliografske jedinice broj: 822904
KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima
KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERISTIKE BUČA Cucurbita maxima
(Carakterization of pumpkins Cucurbita maxima)
Autori
Tomašević, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
01.09
Godina
2015
Stranica
42
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
buča; antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi; beta-karoten; vitamin C
(pumpkin; antioxiant activity; fenol compounds; beta-caretene; vitamin C)
Sažetak
U ovom istraživanju su korišteni uzorci dviju buča Cucurbita maxima (Hokkaido i Kabocha) čiji ekstrakti su pripremani u dvije akademske godine: 2014/2015. i 2013/2014. Prošlogodišnji uzorci bili su podvrgnuti ekstrakciji uz refluksiranje i ekstrakciji u ultrazvučnoj kupelji. Fenolni spojevi svih uzoraka buča određeni su pomoću Folin-Ciocalteu metode, a antioksidacijska aktivnost svih uzoraka buča pomoću DPPH metode. Za svježe pripremljene uzorke određeni su i sadržaji beta-karotena, likopena, klorofila i vitamina C. Cilj ovog rada bio je usporediti dobivene podatke za svježe uzorke između istih buča te međusobne usporedbe između različitih buča. Rezultati pokazuju da najbolju antioksidacijsku aktivnost, u odnosu na sve uzorke, pokazuje uzorak Cucurbita maxima buče podvrgnut ekstrakciji pomoću refluksa, dok se najmanja vrijednost pripisuje uzorku Cucurbita maxima (Hokkaido) buče iz ove godine. Najveći sadržaj fenolnih spojeva, u odnosu na sve uzorke buča, ima uzorak Kabocha buče iz ove. godine, zatim slijedi uzorak Hokkaido iz ove godine, a najmanji sadržaj uzorak buče Kabocha podvrgnut ekstrakciji pomoću refluksa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb