Pregled bibliografske jedinice broj: 822902
PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA
PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA
(APPLICATION BRIGGS-RAUSCHER REACTIONS AND NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY THE ANALYSIS OF PLANT BEVERAGES OF NUTS)
Autori
Gikić, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
47
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
napitak od orašastih plodova; BR reakcija; NIR spektroskopija; modeliranje
(beverages of nuts; BR reaction; NIR spectroscopy; modelling)
Sažetak
Nutritivne alergije i intolerancije predstavljaju sve veći javno-zdravstveni problem. Posljednjih godina na tržištu su postali dostupni novi napitci kao alternativa za konzumaciju kravljeg mlijeka, koji su zapravo vodeni ekstrakti žitarica ili orašastih plodova. Budući da su orašasti plodovi svojim kemijskim sastavom izuzetno nutritivno bogate namirnice koje pokazuju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje, ovi napitci postali su popularni kod osoba s navedenim problemima, ali i u općoj populaciji. U istraživanju su korišteni pripremljeni uzorci napitka od lješnjaka, indijskog oraščića i oljuštenog i neoljuštenog badema, te kupljeni napitci od badema i lješnjaka. Antioksidacijski kapacitet uzoraka određen je Briggs-Rauscher-ovom metodom, a također je provedena analiza NIR spektra. Cilj ovog rada bio je usporediti dobivene podatke za pripremljene i kupljene uzorke napitaka, te pratiti kakvoću ispitivanih uzoraka tijekom 7 dana, pomoću bliske infracrvene spektroskopije te uz pomoć predikcijskih modela predvidjeti očekivanu antioksidacijsku aktivnost uzoraka na osnovu NIR spektara. Utvrđena je razlika u antioksidacijskom kapacitetu i NIR spektrima pripremljenih i kupljenih napitaka, te u svježini tijekom čuvanja uzoraka. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazuje uzorak pripremljenog napitka od lješnjaka (BRAI=1, 25 mg GAE.100 g-1), dok je najmanju vrijednost pokazao uzorak kupovnog napitka od badema (BRAI=0, 36 mg GAE.100 g-1). Predikcijski modeli su pokazali čvrstu vezu između NIR spektra i antioksidacijske aktivnosti (R2>0, 95).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)