Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822902

PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA


Gikić, Tena
PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA
(APPLICATION BRIGGS-RAUSCHER REACTIONS AND NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY THE ANALYSIS OF PLANT BEVERAGES OF NUTS)

Autori
Gikić, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
23.09

Godina
2015

Stranica
47

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
napitak od orašastih plodova; BR reakcija; NIR spektroskopija; modeliranje
(beverages of nuts; BR reaction; NIR spectroscopy; modelling)

Sažetak
Nutritivne alergije i intolerancije predstavljaju sve veći javno-zdravstveni problem. Posljednjih godina na tržištu su postali dostupni novi napitci kao alternativa za konzumaciju kravljeg mlijeka, koji su zapravo vodeni ekstrakti žitarica ili orašastih plodova. Budući da su orašasti plodovi svojim kemijskim sastavom izuzetno nutritivno bogate namirnice koje pokazuju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje, ovi napitci postali su popularni kod osoba s navedenim problemima, ali i u općoj populaciji. U istraživanju su korišteni pripremljeni uzorci napitka od lješnjaka, indijskog oraščića i oljuštenog i neoljuštenog badema, te kupljeni napitci od badema i lješnjaka. Antioksidacijski kapacitet uzoraka određen je Briggs-Rauscher-ovom metodom, a također je provedena analiza NIR spektra. Cilj ovog rada bio je usporediti dobivene podatke za pripremljene i kupljene uzorke napitaka, te pratiti kakvoću ispitivanih uzoraka tijekom 7 dana, pomoću bliske infracrvene spektroskopije te uz pomoć predikcijskih modela predvidjeti očekivanu antioksidacijsku aktivnost uzoraka na osnovu NIR spektara. Utvrđena je razlika u antioksidacijskom kapacitetu i NIR spektrima pripremljenih i kupljenih napitaka, te u svježini tijekom čuvanja uzoraka. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazuje uzorak pripremljenog napitka od lješnjaka (BRAI=1, 25 mg GAE.100 g-1), dok je najmanju vrijednost pokazao uzorak kupovnog napitka od badema (BRAI=0, 36 mg GAE.100 g-1). Predikcijski modeli su pokazali čvrstu vezu između NIR spektra i antioksidacijske aktivnosti (R2>0, 95).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gikić, Tena
PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Gikić, T. (2015) 'PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORAŠASTIH PLODOVA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Giki\'{c}, Tena}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {napitak od ora\v{s}astih plodova, BR reakcija, NIR spektroskopija, modeliranje}, title = {PRIMJENA BRIGGS-RAUSCHER REAKCIJE I BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U ANALIZI BILJNIH NAPITAKA OD ORA\v{S}ASTIH PLODOVA}, keyword = {napitak od ora\v{s}astih plodova, BR reakcija, NIR spektroskopija, modeliranje}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Giki\'{c}, Tena}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {beverages of nuts, BR reaction, NIR spectroscopy, modelling}, title = {APPLICATION BRIGGS-RAUSCHER REACTIONS AND NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY THE ANALYSIS OF PLANT BEVERAGES OF NUTS}, keyword = {beverages of nuts, BR reaction, NIR spectroscopy, modelling}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font