Pregled bibliografske jedinice broj: 822901
PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM
PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM
(MONITORING OF THE QUALITY OF CEREAL DRINK BY USE OF NIR SPECTROSCOPY AND BRIGGS-RAUSCHER'S METHOD)
Autori
Ivančan, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
21.07
Godina
2015
Stranica
45
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
napitak od žitarica; NIR spektroskopija; BR metoda; PCA analiza
(cereal drink; NIR spectroscopy; BR method; PCA analysis)
Sažetak
Kontrola hrane je vrlo važan čimbenik u održavanju zdravlja populacije. Sve je veći udio populacije intolerantan ili alergičan na određene komponente u hrani, te je u ovom radu, predmet istraživanja biljni napitak (tzv. biljno mlijeko) dobiveno iz žitarica. U ovom radu korištene su dvije nestandardne mjerne metode kojima se može pratiti kvaliteta proizvoda, a to su blisko-infracrvena spektroskopija tzv. NIR spektroskopija i Briggs-Rauscherova metoda koja se koristi u praćenju antioksidacijskog djelovanja hrane i/ili pića. Analizirani su uzorci napitaka od žitarica (pir, zob, ječam, pšenica, riža) koji su kupljeni i koji su pripremani u laboratoriju. Dio uzoraka je nakon pripreme ostavljen na sobnoj temperaturi, dok je dio spreman u hladnjak (4°C) i snimani su pomoću NIR instrumenta. Svježim uzorcima određena je antioksidacijska aktivnost koja je izražena vremenom inhibicije i BRAI indeksom. Najmanji BRAI pokazuju uzorci kuhanih napitaka od basmati riže i pšenice (BRAI=0, 01 mg GAE/100 g) dok je od pripravljenih uzoraka najveći indeks utvrđen za napitak od ječma, s vrijednošću od 0, 63 mg GAE/100 g. NIR spektroskopija je uz primjenu kemometrije omogučila razdvajanje uzoraka prema svježini, što potvrđuje primjenjivost ove metode u praćenju kvalitete proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)