Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822901

PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM


Ivančan, Ivana
PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM
(MONITORING OF THE QUALITY OF CEREAL DRINK BY USE OF NIR SPECTROSCOPY AND BRIGGS-RAUSCHER'S METHOD)

Autori
Ivančan, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
21.07

Godina
2015

Stranica
45

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
napitak od žitarica; NIR spektroskopija; BR metoda; PCA analiza
(cereal drink; NIR spectroscopy; BR method; PCA analysis)

Sažetak
Kontrola hrane je vrlo važan čimbenik u održavanju zdravlja populacije. Sve je veći udio populacije intolerantan ili alergičan na određene komponente u hrani, te je u ovom radu, predmet istraživanja biljni napitak (tzv. biljno mlijeko) dobiveno iz žitarica. U ovom radu korištene su dvije nestandardne mjerne metode kojima se može pratiti kvaliteta proizvoda, a to su blisko-infracrvena spektroskopija tzv. NIR spektroskopija i Briggs-Rauscherova metoda koja se koristi u praćenju antioksidacijskog djelovanja hrane i/ili pića. Analizirani su uzorci napitaka od žitarica (pir, zob, ječam, pšenica, riža) koji su kupljeni i koji su pripremani u laboratoriju. Dio uzoraka je nakon pripreme ostavljen na sobnoj temperaturi, dok je dio spreman u hladnjak (4°C) i snimani su pomoću NIR instrumenta. Svježim uzorcima određena je antioksidacijska aktivnost koja je izražena vremenom inhibicije i BRAI indeksom. Najmanji BRAI pokazuju uzorci kuhanih napitaka od basmati riže i pšenice (BRAI=0, 01 mg GAE/100 g) dok je od pripravljenih uzoraka najveći indeks utvrđen za napitak od ječma, s vrijednošću od 0, 63 mg GAE/100 g. NIR spektroskopija je uz primjenu kemometrije omogučila razdvajanje uzoraka prema svježini, što potvrđuje primjenjivost ove metode u praćenju kvalitete proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivančan, Ivana
PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ivančan, I. (2015) 'PRAĆENJE KVALITETE NAPITAKA OD ŽITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivan\v{c}an, Ivana}, year = {2015}, pages = {45}, keywords = {napitak od \v{z}itarica, NIR spektroskopija, BR metoda, PCA analiza}, title = {PRA\'{C}ENJE KVALITETE NAPITAKA OD \v{Z}ITARICA NIR SPEKTROSKOPIJOM I BRIGGS-RAUSCHER-OVOM METODOM}, keyword = {napitak od \v{z}itarica, NIR spektroskopija, BR metoda, PCA analiza}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivan\v{c}an, Ivana}, year = {2015}, pages = {45}, keywords = {cereal drink, NIR spectroscopy, BR method, PCA analysis}, title = {MONITORING OF THE QUALITY OF CEREAL DRINK BY USE OF NIR SPECTROSCOPY AND BRIGGS-RAUSCHER'S METHOD}, keyword = {cereal drink, NIR spectroscopy, BR method, PCA analysis}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font