Pregled bibliografske jedinice broj: 822900
USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA
USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA
(COMPARISON OF FOOD COMPOSITION DATABASES IN EVALUATION OF NUTRITIONAL SUPPLIES IN HOSPITAL DIETS)
Autori
Resman, Bernarda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
03.07
Godina
2015
Stranica
48
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
baze podataka o kemijskom sastavu namirnica; dijeta; nutrijenti; analiza unosa
(FCDB; diet; nutrients; food intake analysis)
Sažetak
Procjena prehrane podrazumijeva analizu unosa svih pojedinih namirnica unesenih jelom, a omogućava usporedbu s preporukama koje sadrže informacije o preporučenom dnevnom unosu energije i nutrijenata. Cilj ovog rada je analiza jelovnika različitih dijeta (dijabetičke, mediteranske i pankreatične) i definiranje njihove energetske i nutritivne razlike u odnosu na preporuke, te usporedba jelovnika iste dijete primjenom različitih baza podataka o kemijskom sastavu namirnica. Jelovnici navedenih triju bolničkih dijeta, koje se primjenjuju u KB Dubrava, analizirane su pomoću tri baze podataka – hrvatske, USDA i danske. Kako bi se uvidjele potencijalne razlike u sezonskoj ponudi analizirano je po sedam jelovnika iz sezone proljeće/ljeto i jesen/zima. Energetski unos je u skladu s preporukama u dijabetičkoj dijeti, dok u drugim dvjema dijetama odudara od preporuka barem u jednoj bazi podataka. U svim dijetama je unos masti u skladu s preporukama, dok je unos ugljikohidrata niži od preporuka samo prema hrvatskoj bazi podataka u sezoni jesen/zima kod pankreatične dijete. Unos proteina odstupa od preporuka barem u jednoj bazi podataka u svim analiziranim jelovnicima navedenih dijeta. Prosječan dnevni unos niacina, vitamina B6 i vitamina C je u skladu s preporukama u dijabetičkoj i pankreatičnoj dijeti. Unos kalcija koji nije niži od preporuka dobiven je jedino analizom jelovnika u USDA bazi podataka u sezoni proljeće/ljeto u mediteranskoj i pankreatičnoj dijeti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)