Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822900

USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA


Resman, Bernarda
USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA
(COMPARISON OF FOOD COMPOSITION DATABASES IN EVALUATION OF NUTRITIONAL SUPPLIES IN HOSPITAL DIETS)

Autori
Resman, Bernarda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
03.07

Godina
2015

Stranica
48

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
baze podataka o kemijskom sastavu namirnica; dijeta; nutrijenti; analiza unosa
(FCDB; diet; nutrients; food intake analysis)

Sažetak
Procjena prehrane podrazumijeva analizu unosa svih pojedinih namirnica unesenih jelom, a omogućava usporedbu s preporukama koje sadrže informacije o preporučenom dnevnom unosu energije i nutrijenata. Cilj ovog rada je analiza jelovnika različitih dijeta (dijabetičke, mediteranske i pankreatične) i definiranje njihove energetske i nutritivne razlike u odnosu na preporuke, te usporedba jelovnika iste dijete primjenom različitih baza podataka o kemijskom sastavu namirnica. Jelovnici navedenih triju bolničkih dijeta, koje se primjenjuju u KB Dubrava, analizirane su pomoću tri baze podataka – hrvatske, USDA i danske. Kako bi se uvidjele potencijalne razlike u sezonskoj ponudi analizirano je po sedam jelovnika iz sezone proljeće/ljeto i jesen/zima. Energetski unos je u skladu s preporukama u dijabetičkoj dijeti, dok u drugim dvjema dijetama odudara od preporuka barem u jednoj bazi podataka. U svim dijetama je unos masti u skladu s preporukama, dok je unos ugljikohidrata niži od preporuka samo prema hrvatskoj bazi podataka u sezoni jesen/zima kod pankreatične dijete. Unos proteina odstupa od preporuka barem u jednoj bazi podataka u svim analiziranim jelovnicima navedenih dijeta. Prosječan dnevni unos niacina, vitamina B6 i vitamina C je u skladu s preporukama u dijabetičkoj i pankreatičnoj dijeti. Unos kalcija koji nije niži od preporuka dobiven je jedino analizom jelovnika u USDA bazi podataka u sezoni proljeće/ljeto u mediteranskoj i pankreatičnoj dijeti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Resman, Bernarda
USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Resman, B. (2015) 'USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNIČKIH DIJETA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Resman, Bernarda}, year = {2015}, pages = {48}, keywords = {baze podataka o kemijskom sastavu namirnica, dijeta, nutrijenti, analiza unosa}, title = {USPOREDBE BAZA PODATAKA O KEMIJSKOM SASTAVU NAMIRNICA U PROCJENI NUTRITIVNE PONUDE BOLNI\v{C}KIH DIJETA}, keyword = {baze podataka o kemijskom sastavu namirnica, dijeta, nutrijenti, analiza unosa}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Resman, Bernarda}, year = {2015}, pages = {48}, keywords = {FCDB, diet, nutrients, food intake analysis}, title = {COMPARISON OF FOOD COMPOSITION DATABASES IN EVALUATION OF NUTRITIONAL SUPPLIES IN HOSPITAL DIETS}, keyword = {FCDB, diet, nutrients, food intake analysis}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font