Pregled bibliografske jedinice broj: 822846
Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica
Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica
(Similarities and differences between food composition databases)
Autori
Resman, Bernarda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
01.07
Godina
2013
Stranica
38
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
BP; prehrana; nutrijenti; analiza unosa
(FCDBs; diet; nutrient; food analysis)
Sažetak
Baze podataka pružaju vrijednosti o energiji i sadržaju hranjivih tvari (npr. sadržaj makro i mikronutrijenata, aminokiselina itd.), za svaku navedenu namirnicu i nazivaju se baze podataka o kemijskom sastavu namirnica. Različite zemlje razvijaju svoje baze sukladno učestalim namirnicama koje se u njoj konzumiraju te definiraju koji će se nutrijenti navoditi u bazama, uz svaku namirnicu. Cilj ovog rada je ustanoviti potencijalne razlike u različitim bazama o kemijskom sastavu namirnica jer se upravo one koriste u analizi i evaluaciji jela i jelovnika. Uspoređene su 4 baze podataka: Finska (FINELI) ; Njemačka (LEBTAB) ; Švedska (NFA) i Američka (NCC) i ustanovljene su razlike koje su rezultat biološkog utjecaja (npr. poljoprivredni kraj i stabilnost nutrijenata) te korištenja različitih analitičkih metoda u određivanju sadržaja nutrijenta i algoritama koji se koriste u izračunu nutritivnog sastava (kod degradacije i sl). Zato je važno, prilikom korištenja baza podataka o kemijskom sastavu namirnica, koristiti onu bazu podataka koja sadrži što sličnije namirnice (sorta i uzgoj) i koristi slične metode u detekciji sadržaja nutrijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)