Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822846

Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica


Resman, Bernarda
Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica
(Similarities and differences between food composition databases)

Autori
Resman, Bernarda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
01.07

Godina
2013

Stranica
38

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
BP; prehrana; nutrijenti; analiza unosa
(FCDBs; diet; nutrient; food analysis)

Sažetak
Baze podataka pružaju vrijednosti o energiji i sadržaju hranjivih tvari (npr. sadržaj makro i mikronutrijenata, aminokiselina itd.), za svaku navedenu namirnicu i nazivaju se baze podataka o kemijskom sastavu namirnica. Različite zemlje razvijaju svoje baze sukladno učestalim namirnicama koje se u njoj konzumiraju te definiraju koji će se nutrijenti navoditi u bazama, uz svaku namirnicu. Cilj ovog rada je ustanoviti potencijalne razlike u različitim bazama o kemijskom sastavu namirnica jer se upravo one koriste u analizi i evaluaciji jela i jelovnika. Uspoređene su 4 baze podataka: Finska (FINELI) ; Njemačka (LEBTAB) ; Švedska (NFA) i Američka (NCC) i ustanovljene su razlike koje su rezultat biološkog utjecaja (npr. poljoprivredni kraj i stabilnost nutrijenata) te korištenja različitih analitičkih metoda u određivanju sadržaja nutrijenta i algoritama koji se koriste u izračunu nutritivnog sastava (kod degradacije i sl). Zato je važno, prilikom korištenja baza podataka o kemijskom sastavu namirnica, koristiti onu bazu podataka koja sadrži što sličnije namirnice (sorta i uzgoj) i koristi slične metode u detekciji sadržaja nutrijenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Resman, Bernarda
Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Resman, B. (2013) 'Sličnosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Resman, Bernarda}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {BP, prehrana, nutrijenti, analiza unosa}, title = {Sli\v{c}nosti i razlike baza podataka o kemijskom sastavu namirnica}, keyword = {BP, prehrana, nutrijenti, analiza unosa}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Resman, Bernarda}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {FCDBs, diet, nutrient, food analysis}, title = {Similarities and differences between food composition databases}, keyword = {FCDBs, diet, nutrient, food analysis}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font