Pregled bibliografske jedinice broj: 822078
Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači
Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači // 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Opatija, Hrvatska, 2016. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 822078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači
(Antibiotic resistance of G+ and G- bacterial isolates from spontaneously fermented game meat sausages)
Autori
Hulak, Nataša ; Žgomba Maksimović, Ana ; Mrkonjić Fuka, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tradicionalne kobasice od divljači ; antibiotička rezistencija ; antibiotici
(game meat sausages ; antibiotic resistance ; antibiotics)
Sažetak
Tradicionalne kobasice od divljači proizvode se u Hrvatskoj u domaćoj radinosti i prema tradicionalnoj recepturi, bez dodatka starter kultura. Takvi visoko vrijedni proizvodi odlikuju se svojom autentičnošću i senzornim svojstvima. Poznato je da fermentirana hrana predstavlja način prijenosa živih bakterija u ljudskom gastrointestinalnom (GI) traktu. Bakterije unesene hranom mogu imati gene koji kodiraju za antibiotičku rezistenciju, koje potom mogu, najčešće horizontalnim transferom gena, prenijeti na ostale bakterije, uključujući patogene vrste. Zbog toga je od iznimne važnosti detaljno karakterizirati autohtonu mikrobiotu tradicionalnih kobasica proizvedenih od mesa jelena (Cervus elaphus) i divlje svinje (Sus scofa) kao i utvrditi obrazac njihove antibiotičke rezistencije. Osim nasljedne rezistencije, gram-pozitivne i gram- negativne bakterije posjeduju izuzetnu sposobnost stjecanja rezistencije na antibiotike različitim mehanizmima. Budući da podatci o antibiotičkoj rezistenciji bakterija izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica nedostaju, cilj ovog istraživanja bio je istražiti osjetljivost gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, izoliranih iz tradicionalnih kobasica od divljači, na različite klinički važne antibiotike. Antibiotička rezistencija gram-negativnih bakterija (E. coli i Enterobacteriaceae) istražena je prema 9 antibiotika, a gram- pozitivnih bakterija (Enterococcus spp.) prema 6, metodom difuzije diska u agaru. Svi izolati bakterije E. coli (51 izolat) bili su osjetljivi na sve testirane antibiotike. Bakterije roda Enterobacteriaceae (186 izolata), pokazale su rezistentnost na ampicilin (20 %), cefoksitin (7 %) i ampicilin/sulbaktam (1 %). Kod bakterija roda Enterococcus (280 izolata), utvrđena je rezistentnost na tetraciklin (4 %), eritromicin (2, 5 %) i vankomicin (3 %) te srednja osjetljivost na eritromicin (57 %), kloramfenikol (5 %) i tetraciklin (2 %).
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb