Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 821417

Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca


Rašić, Lidija
Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca, 2016., diplomski rad, diplomski, Mediciski fakultet, Osijek


CROSBI ID: 821417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca
(Effect of Omega-3 Enriched Food on Blood Pressure, Microcirculation and Lipid Profile in Young Healthy Individuals)

Autori
Rašić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Mediciski fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
14.06

Godina
2016

Stranica
35

Mentor
Stupin, Ana

Ključne riječi
arterijski tlak ; endotel ; mikrocirkulacija ; omega-3 ; vaskularna funkcija
(arterial blood pressure ; endothelium ; microcirculation ; omega-3 ; vascular function)

Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj je studije odrediti utjecaj konzumacije n-3 PUFA obogaćenih kokošjih jaja na mikrovaskularnu reaktivnost, krvni tlak i lipidni profil u mladih zdravih osoba. Materijali i metode: Ispitanici su bili podijeljeni u kontrolnu (REGULAR, 8 muških i 8 ženskih ispitanika) i eksperimentalnu skupinu (OMEGA-3, 10 muških i 10 ženskih ispitanika) te su tijekom 3 tjedna jeli 3 kokošja jaja dnevno. OMEGA-3 skupina konzumirala je n-3 PUFA obogaćena kokošja jaja, dok je REGULAR skupina konzumirala uobičajena kokošja jaja. Prije i poslije protokola ispitanicima je mjerena mikrovaskularna reaktivnost kože i arterijski tlak, te je uzet uzorak krvi za određivanje lipidnoga profila i visokosenzitivnoga CRP-a (hsCRP). Rezultati: Mikovaskularna reaktivnost bila je značajno povećana u OMEGA-3 ispitanika oba spola nakon provedenog protokola, dok u REGULAR skupini nije nađena značajna razlika. Razina triglicerida bila je značajno smanjena u OMEGA-3 skupini oba spola nakon protokola, dok nije bilo razlike u drugim parametrima lipidnog profila. U ispitanika REGULAR skupine oba spola nije bilo razlike u lipidnom profilu prije i poslije protokola. Sistolički tlak bio je značajno snižen u OMEGA-3 skupini oba spola, dok je dijastolički tlak bio značajno snižen samo u muških OMEGA-3 ispitanika. U REGULAR skupini arterijski tlak nije bio promijenjen prije i poslije protokola. hsCRP je bio snižen u OMEGA-3 ženskih ispitanica nakon provedenog protokola. Zaključak: Studija je pokazala pozitivan učinak n-3 PUFA obogaćenih kokošjih jaja na mikrovaskularnu reaktivnost, vrijednosti arterijskoga tlaka i razinu triglicerida u mladih zdravih osoba upućujući na moguću pozitivnu ulogu n-3 PUFA obogaćene hrane u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Barić (autor)

Avatar Url Ana Stupin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rašić, Lidija
Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca, 2016., diplomski rad, diplomski, Mediciski fakultet, Osijek
Rašić, L. (2016) 'Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca', diplomski rad, diplomski, Mediciski fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ra\v{s}i\'{c}, Lidija}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {arterijski tlak, endotel, mikrocirkulacija, omega-3, vaskularna funkcija}, title = {Utjecaj konzumacije koko\v{s}jih jaja oboga\'{c}enih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca}, keyword = {arterijski tlak, endotel, mikrocirkulacija, omega-3, vaskularna funkcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ra\v{s}i\'{c}, Lidija}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {arterial blood pressure, endothelium, microcirculation, omega-3, vascular function}, title = {Effect of Omega-3 Enriched Food on Blood Pressure, Microcirculation and Lipid Profile in Young Healthy Individuals}, keyword = {arterial blood pressure, endothelium, microcirculation, omega-3, vascular function}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font