Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 81915

Količina kolesterola u maslacu


Cvrtila, Željka; Njari, Bela; Bažulić, Davorin; Hadžiosmanović, Mirza; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Pranjić, Darinka
Količina kolesterola u maslacu // Zbornik Drugi Hrvatski veterinarski kongres / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2000. str. 153-158 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 81915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina kolesterola u maslacu
(Quantity of Cholesterol in Butter)

Autori
Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Bažulić, Davorin ; Hadžiosmanović, Mirza ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Pranjić, Darinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik Drugi Hrvatski veterinarski kongres / Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2000, 153-158

Skup
Drugi Hrvatski veterinarski kongres

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 10.10.2000. - 13.10.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
maslac; mliječna mast; kolesterol
(butter; fat milk; cholesterol)

Sažetak
Kolesterol u organizmu služi kao ishodna sirovina za brojne druge steroide pa nije nevažna količina tog spoja u namirnicama. S druge strane, povišena razina kolesterola u krvi rizik je za potrošača i razlog njegovog limita u namirnicama životinjskog podrijetla. Rezultati istraživanja u ovom radu pokazuju da povećana količina mliječne masti ne utječe na povećanje kličine kolesterola u pojedinom uzorku maslaca. To je vidljivo i iz rezultata istraživanja prema kojima je prosječna količina mliječne masti u uzorcima maslaca podrijetlom iz seoskih domaćinstava bila 83, 9 g /100 g, a onog iz industrijske proizvodnje 85, 2 g /100 g. Prosječne količine kolesterola u spomenutim uzorcima bile su 227 mg /100 g odnosno 220 mg kolesterola u 100 g uzorka. Prema podacima iz literature, ti rezultati upućuju da je maslac doista namirnica s povećanom količinom kolesterola u odnosu na druge mliječne proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
00480102
053025

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Željka; Njari, Bela; Bažulić, Davorin; Hadžiosmanović, Mirza; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Pranjić, Darinka
Količina kolesterola u maslacu // Zbornik Drugi Hrvatski veterinarski kongres / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2000. str. 153-158 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Cvrtila, Ž., Njari, B., Bažulić, D., Hadžiosmanović, M., Mioković, B., Kozačinski, L. & Pranjić, D. (2000) Količina kolesterola u maslacu. U: Balenović, T. (ur.)Zbornik Drugi Hrvatski veterinarski kongres.
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Njari, Bela and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Pranji\'{c}, Darinka}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {2000}, pages = {153-158}, keywords = {maslac, mlije\v{c}na mast, kolesterol}, title = {Koli\v{c}ina kolesterola u maslacu}, keyword = {maslac, mlije\v{c}na mast, kolesterol}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Njari, Bela and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Pranji\'{c}, Darinka}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {2000}, pages = {153-158}, keywords = {butter, fat milk, cholesterol}, title = {Quantity of Cholesterol in Butter}, keyword = {butter, fat milk, cholesterol}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font