Pregled bibliografske jedinice broj: 818082
Hrvatska istraživanja iz povrćarstva i primjena rezultata u proizvodnji povrća jadranske regije
Hrvatska istraživanja iz povrćarstva i primjena rezultata u proizvodnji povrća jadranske regije // Sažeci Znanstvenog skupa Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetonosti, 2011. str. 36-36 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 818082 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrvatska istraživanja iz povrćarstva i primjena rezultata u proizvodnji povrća jadranske regije
(Croatian research work on vegetables and vegetable production at Adriatic region of Croatia)
Autori
Borošić, Josip ; Goreta Ban, Smiljana ; Ban, Dean
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci Znanstvenog skupa Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije
/ Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetonosti, 2011, 36-36
ISBN
978-953-154-987-5
Skup
Znanstveni skup Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 13.10.2011. - 14.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
jadranska poljoprivredna regija; istraživački projekti iz povrćarstva
(Adriatic agricultural region; research projects of vegetable crops)
Sažetak
Znanstvena istraživanja iz povrćarstva za primjenu njihovih rezultata u proizvodnji povrća jadranske regije najvećim se dijelom provode u tri znanstveno-istraživačke institucije, na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu i u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Od proglašenja hrvatske samostalnosti do danas posebice je intenziviran istraživački rad iz povrćarstva i srodnih znanstvenih grana u svrhu unapređenja proizvodnje povrća u jadranskoj regiji. Prvo, to je rezultat povećanja znanstvenih istraživača u odnosu na prethodno razdoblje. Drugo, u istom razdoblju proveden je istraživački rad na više primijenjenih projekata, koje je najvećim dijelom financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (Evaluacija novih vrsta, sorti i tehnologija u uzgoju povrća, Sortiment i tehnologije za ekološki prihvatljiv uzgoj povrća, Sustav tlo- voda-biljka u održivoj poljoprivredi, Uloga biljnog malča u sustavu održive proizvodnje povrća, Gospodarenje vodom i kontrola onečišćenja održivim navodnjavanjem, Interdisciplinarna podrška razvoju mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj, Optimalizacija tehnologija i sorti u uzgoju povrća, Vrednovanje tehnologija uzgoja suptropskih kultura batata i jama, Abiotički i biotički čimbenici stresa u sustavima uzgoja povrća na kršu, Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima) te Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (Introdukcija novih sorata i tehnologija u uzgoju povrća za obiteljska gospodarstva, Fertirigacija i malčiranje u uzgoju povrća, Razvoj povrćarske i cvjećarske proizvodnje u Dalmaciji, Unapređenje tehnologije proizvodnje artičoke, Ekološki problemi i ekonomski učinci navodnjavanja zaslanjenom vodom, Vrednovanje različitih sustava proizvodnje povrća, Razvoj tehnologije uzgoja lubenica u Mediteranu, Ekološki prihvatljivi sustavi proizvodnje povrća na kršu, Vodni režim tla i ishrana dušikom u proizvodnji povrća, Uloga dušika u zatvorenom hidroponskom uzgoju povrća, Razvoj nove robne marke "istarski mladi krumpir", Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost). Osim znanstvenih radova, važnost je navedenih projekata u primjeni rezultata istraživanja te određivanju smjernica razvoja u proizvodnji povrća. U jadranskoj regiji proširene su nove vrste i produktivnije sorte povrća te su uvedene tehnologije uzgoja povrća uzimajući u obzir zaštitu okoliša na osjetljivom krškom području (malčiranje tla, lokalizirano navodnjavanje, fertirigacija, hidroponski uzgoj).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč