Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 814709

Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi


Milin, Mario; Zdolec, Nevijo; Sokolić, Krunoslav; Dobranić, Vesna; Pažin, Valerij; Grbavac, Jozo; Zdolec, Kristina
Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (2016), 3-4; 32-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 814709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
(Effect of stabilizers and antioxidants on minced meat microflora packed in modified atmosphere)

Autori
Milin, Mario ; Zdolec, Nevijo ; Sokolić, Krunoslav ; Dobranić, Vesna ; Pažin, Valerij ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Kristina

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 26 (2016), 3-4; 32-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
održivost ; mljeveno meso ; mikroorganizmi ; dodatci
(shelf-life ; minced meat ; microorganisms ; additives)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različitih aditiva, bakteriocinogenog soja Leuconostoc mesenteroides E131 te ekstrakata začina i bilja na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi. Korišteni su aditivi u različitim kombinacijama: natrijev acetat (E262), natrijev citrat (E331), natrijev askorbat (E301), askorbinska kiselina (E300), silicijev dioksid (E551), kalcijev laktat (E327) i etil lauroil arginat (E243) uz ekstrakte začina i bilja. Istražen je utjecaj navedenih dodataka na ukupni broj bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterobakterija, enterokoka, koliformnih bakterija i Escherichia coli te koagulaza-negativnih stafilokoka u mljevenom mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi i pohranjenom tijekom 8 dana na 2, 5 ºC. U odnosu na kontrolne uzorke, primjenom dodataka zabilježen je manji ukupni broj bakterija i enterobakterija 7. dana pohrane, te koagulaza-negativnih stafilokoka 8. dana. Primjenom preparata koji u sastavu ima E262, E327, E243, ekstrakt bilja i E551 zabilježeno je najveće smanjenje broja E. coli, koliformnih, koagulaza-negativnih stafilokoka, enterobakterija i ukupnog broja bakterija. Leuconostoc mesenteroides E131 nije značajno utjecao na mikrobiološke promjene tijekom pohrane mljevenog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Rad je temeljen na istraživanju u okviru diplomskog rada Maria Milina (mentor doc.dr.sc. Nevijo Zdolec).



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerij Pažin (autor)

Avatar Url Vesna Dobranić (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milin, Mario; Zdolec, Nevijo; Sokolić, Krunoslav; Dobranić, Vesna; Pažin, Valerij; Grbavac, Jozo; Zdolec, Kristina
Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (2016), 3-4; 32-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Milin, M., Zdolec, N., Sokolić, K., Dobranić, V., Pažin, V., Grbavac, J. & Zdolec, K. (2016) Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (3-4), 32-38.
@article{article, author = {Milin, Mario and Zdolec, Nevijo and Sokoli\'{c}, Krunoslav and Dobrani\'{c}, Vesna and Pa\v{z}in, Valerij and Grbavac, Jozo and Zdolec, Kristina}, year = {2016}, pages = {32-38}, keywords = {odr\v{z}ivost, mljeveno meso, mikroorganizmi, dodatci}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {26}, number = {3-4}, issn = {1330-2124}, title = {Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi}, keyword = {odr\v{z}ivost, mljeveno meso, mikroorganizmi, dodatci} }
@article{article, author = {Milin, Mario and Zdolec, Nevijo and Sokoli\'{c}, Krunoslav and Dobrani\'{c}, Vesna and Pa\v{z}in, Valerij and Grbavac, Jozo and Zdolec, Kristina}, year = {2016}, pages = {32-38}, keywords = {shelf-life, minced meat, microorganisms, additives}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {26}, number = {3-4}, issn = {1330-2124}, title = {Effect of stabilizers and antioxidants on minced meat microflora packed in modified atmosphere}, keyword = {shelf-life, minced meat, microorganisms, additives} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font