Pregled bibliografske jedinice broj: 814709
Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (2016), 3-4; 32-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 814709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stabilizatora i antioksidansa na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
(Effect of stabilizers and antioxidants on minced meat microflora packed in modified atmosphere)
Autori
Milin, Mario ; Zdolec, Nevijo ; Sokolić, Krunoslav ; Dobranić, Vesna ; Pažin, Valerij ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Kristina
Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 26
(2016), 3-4;
32-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
održivost ; mljeveno meso ; mikroorganizmi ; dodatci
(shelf-life ; minced meat ; microorganisms ; additives)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različitih aditiva, bakteriocinogenog soja Leuconostoc mesenteroides E131 te ekstrakata začina i bilja na mikrofloru mljevenog mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi. Korišteni su aditivi u različitim kombinacijama: natrijev acetat (E262), natrijev citrat (E331), natrijev askorbat (E301), askorbinska kiselina (E300), silicijev dioksid (E551), kalcijev laktat (E327) i etil lauroil arginat (E243) uz ekstrakte začina i bilja. Istražen je utjecaj navedenih dodataka na ukupni broj bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterobakterija, enterokoka, koliformnih bakterija i Escherichia coli te koagulaza-negativnih stafilokoka u mljevenom mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi i pohranjenom tijekom 8 dana na 2, 5 ºC. U odnosu na kontrolne uzorke, primjenom dodataka zabilježen je manji ukupni broj bakterija i enterobakterija 7. dana pohrane, te koagulaza-negativnih stafilokoka 8. dana. Primjenom preparata koji u sastavu ima E262, E327, E243, ekstrakt bilja i E551 zabilježeno je najveće smanjenje broja E. coli, koliformnih, koagulaza-negativnih stafilokoka, enterobakterija i ukupnog broja bakterija. Leuconostoc mesenteroides E131 nije značajno utjecao na mikrobiološke promjene tijekom pohrane mljevenog mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Rad je temeljen na istraživanju u okviru diplomskog rada Maria Milina (mentor doc.dr.sc. Nevijo Zdolec).
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts