Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 81425

Količina kolesterola u maslacu sa zagrebačkog tržišta


Cvrtila, Željka; Njari, Bela; Bažulić, Davorin; Hadžiosmanović, Mirza; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Pranjić, Darinka
Količina kolesterola u maslacu sa zagrebačkog tržišta // Mljekarstvo, 51 (2001), 1; 27-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 81425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina kolesterola u maslacu sa zagrebačkog tržišta
(Quantity of Cholesterol in Butter from Zagreb Market)

Autori
Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Bažulić, Davorin ; Hadžiosmanović, Mirza ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Pranjić, Darinka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51 (2001), 1; 27-34

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kolesterol; maslac
(cholesterol; butter)

Sažetak
U ovom radu određivana je količina kolesterola u maslacu, mliječnom proizvodu poznatom po velikoj količini mliječne masti. Rezultati istraživanja su pokazali da je prosječna količina mliječne masti u uzorcima maslaca podrijetlom iz seoskih domaćinstava (n=17) iznosila 83, 9%, a onog iz industrijske proizvodnje (n=5) 85, 2%. Prosječne količine kolesterola u spomenutim uzorcima bile su 227mg/100g, odnosno 220 mg kolesterola u 100 g uzorka. Rezultati istraživanja pokazuju da s povećanjem količine mliječne masti ne dolazi nužno do povećanja količine kolesterola u pojedinom uzorku maslaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
00480102
053025

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Željka; Njari, Bela; Bažulić, Davorin; Hadžiosmanović, Mirza; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Pranjić, Darinka
Količina kolesterola u maslacu sa zagrebačkog tržišta // Mljekarstvo, 51 (2001), 1; 27-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Cvrtila, Ž., Njari, B., Bažulić, D., Hadžiosmanović, M., Mioković, B., Kozačinski, L. & Pranjić, D. (2001) Količina kolesterola u maslacu sa zagrebačkog tržišta. Mljekarstvo, 51 (1), 27-34.
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Njari, Bela and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Pranji\'{c}, Darinka}, year = {2001}, pages = {27-34}, keywords = {kolesterol, maslac}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Koli\v{c}ina kolesterola u maslacu sa zagreba\v{c}kog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {kolesterol, maslac} }
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Njari, Bela and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Pranji\'{c}, Darinka}, year = {2001}, pages = {27-34}, keywords = {cholesterol, butter}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Quantity of Cholesterol in Butter from Zagreb Market}, keyword = {cholesterol, butter} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB ABSTRACTS
  • FOOD SCIENCE &#38
  • TECHNOLOGY ABS
  • FOOD LINE
  • FOOD SCIENCE &#38
  • TECHNOLOGY
  • TOXLINE
  • CAB HEALTH
  • AGRIS
  • WORLD TRANSL. INDEX
  • PACKAGING SCIENCE &#38
  • TECHNOLOGY
  • CHEMICAL ABSTRACT SEARCH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font