Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 813416

Citrinin u hrani i hrani za životinje


Pleadin, Jelka; Kudumija, Nina; Frece, Jadranka; Petrović, Danijela; Markov, Ksenija
Citrinin u hrani i hrani za životinje // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2015), 3-4; 84-90 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 813416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Citrinin u hrani i hrani za životinje
(Citrinin in food and feed)

Autori
Pleadin, Jelka ; Kudumija, Nina ; Frece, Jadranka ; Petrović, Danijela ; Markov, Ksenija

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 11 (2015), 3-4; 84-90

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
citrinin; onečišćenje; hrana; hrana za životinje; toksičnost; prevencija; redukcija; kontrola
(citrinin; contamination; food; feed; toxicity; prevention; reduction; control)

Sažetak
Mikotoksini su česti onečišćivači hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i proizvoda na bazi žitarica. Među njima citrinin predstavlja mikotoksin iz skupine poliketida kojeg sintetiziraju plijesni iz roda Penicillium (P. citrinum, P. viridicatum, P. expansum, P. notatum), Aspergillus i Monascus. P. citrinum kao najznačajniji producent citrinina je vrlo raširena i može se izolirati iz velikog broja namirnica i stočne hrane. Toksičnost citrinina nije detaljno proučena te nema dovoljno podataka koji ukazuju na toksične učinke u ljudi. Međutim, u pojedinih životinjskih vrsta dokazana je njegova nefrotoksičnost, embriotoksičnost, teratogenost i genotoksičnost. Zbog nedovoljnog broja dokaza Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) uvrstila je citrinin u skupinu 3 kao spoj koji se ne može klasificirati kao ljudski karcinogen. S obzirom na nedostatnost podataka, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, prisutnosti u hrani i hrani za životinje te perzistentnosti u tkivima ljudi i životinja kao posljedice izloženosti onečišćenoj hrani ili hrani za životinje. Budući je onečišćenje i ovim mikotoksinom neizbježno, potreban je sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih ishrani ljudi odnosno hranidbi životinja, kao i definiranje najvećih dopuštenih količina za različite vrste proizvoda putem zakonodavstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Kudumija, Nina; Frece, Jadranka; Petrović, Danijela; Markov, Ksenija
Citrinin u hrani i hrani za životinje // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2015), 3-4; 84-90 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Pleadin, J., Kudumija, N., Frece, J., Petrović, D. & Markov, K. (2015) Citrinin u hrani i hrani za životinje. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (3-4), 84-90.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Kudumija, Nina and Frece, Jadranka and Petrovi\'{c}, Danijela and Markov, Ksenija}, year = {2015}, pages = {84-90}, keywords = {citrinin, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, hrana, hrana za \v{z}ivotinje, toksi\v{c}nost, prevencija, redukcija, kontrola}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {11}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Citrinin u hrani i hrani za \v{z}ivotinje}, keyword = {citrinin, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, hrana, hrana za \v{z}ivotinje, toksi\v{c}nost, prevencija, redukcija, kontrola} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Kudumija, Nina and Frece, Jadranka and Petrovi\'{c}, Danijela and Markov, Ksenija}, year = {2015}, pages = {84-90}, keywords = {citrinin, contamination, food, feed, toxicity, prevention, reduction, control}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {11}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Citrinin in food and feed}, keyword = {citrinin, contamination, food, feed, toxicity, prevention, reduction, control} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font