Pregled bibliografske jedinice broj: 813416
Citrinin u hrani i hrani za životinje
Citrinin u hrani i hrani za životinje // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2015), 3-4; 84-90 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 813416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Citrinin u hrani i hrani za životinje
(Citrinin in food and feed)
Autori
Pleadin, Jelka ; Kudumija, Nina ; Frece, Jadranka ; Petrović, Danijela ; Markov, Ksenija
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 11
(2015), 3-4;
84-90
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
citrinin; onečišćenje; hrana; hrana za životinje; toksičnost; prevencija; redukcija; kontrola
(citrinin; contamination; food; feed; toxicity; prevention; reduction; control)
Sažetak
Mikotoksini su česti onečišćivači hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i proizvoda na bazi žitarica. Među njima citrinin predstavlja mikotoksin iz skupine poliketida kojeg sintetiziraju plijesni iz roda Penicillium (P. citrinum, P. viridicatum, P. expansum, P. notatum), Aspergillus i Monascus. P. citrinum kao najznačajniji producent citrinina je vrlo raširena i može se izolirati iz velikog broja namirnica i stočne hrane. Toksičnost citrinina nije detaljno proučena te nema dovoljno podataka koji ukazuju na toksične učinke u ljudi. Međutim, u pojedinih životinjskih vrsta dokazana je njegova nefrotoksičnost, embriotoksičnost, teratogenost i genotoksičnost. Zbog nedovoljnog broja dokaza Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) uvrstila je citrinin u skupinu 3 kao spoj koji se ne može klasificirati kao ljudski karcinogen. S obzirom na nedostatnost podataka, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, prisutnosti u hrani i hrani za životinje te perzistentnosti u tkivima ljudi i životinja kao posljedice izloženosti onečišćenoj hrani ili hrani za životinje. Budući je onečišćenje i ovim mikotoksinom neizbježno, potreban je sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih ishrani ljudi odnosno hranidbi životinja, kao i definiranje najvećih dopuštenih količina za različite vrste proizvoda putem zakonodavstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb