Pregled bibliografske jedinice broj: 812746
KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE
KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE // 2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.
Zagreb, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 812746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE
(Quality food in prison in is graded using the index of a healthy diet)
Autori
Kenđel Jovanović, Gordana, Pavičić Žeželj, Sandra, Radeta, Anica ; Linšak, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.
/ - , 2010
Skup
2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.10.2010. - 16.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana zatvorenika; zdravstvena kontrola prehrane; javno zdravstvo; indeks zdrave prehrane
(prisoners diet; health dietary control; public health; the index of a healthy diet)
Sažetak
CILJ: Pravilna prehrana je jedan od životnih glavnih elemenata koji utječe na zdravlje, a utjecaj prehrane u prevenciji i liječenju bolesti je dobro poznat. Zatvorenicima u zatvoru se osiguravaju dnevni obroci koji trebaju zadovoljiti njihove energetske i prehrambene potrebe. Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije provodi dugogodišnju zdravstvenu kontrolu prehrane u Zatvoru u Rijeci. Cilj ovog rada bio je ocijeniti kakvoću prehrane u Zatvoru u Rijeci u cilju osiguranja pravilne prehrane. METODE: Za ocjenu kakvoće prehrane zatvorenika koristili smo rezultate kemijskih analiza cjelodnevnih obroka uzetih u Zatvoru u Rijeci posljednjih deset godina četiri puta godišnje metodom duplih obroka (N=40), te Prehrambeni standard za prehranu zatvorenika i indeks zdrave prehrane (HEI), gdje HEI manji od 51 ukazuje na «lošu» prehranu, od 51 do 80 prehranu koja «treba poboljšanje», a veći od 80 na «dobru» prehranu. REZULTATI: Prosječna energetska vrijednost cjelodnevnih obroka bila je viša od preporuka za prehranu zatvorenika, te energetski udjel bjelančevina kao posljedica veće količine mesa i mesnih proizvoda. Energetski udio masti i ugljikohidrata bio je unutar preporuka, sa većim rasponom vrijednosti za masti. Prosječna količina biljnih vlakana bila je viša od preporuka. Voće je bilo zastupljeno u 65% analiziranih cjelodnevnih obroka, a kuhana povrtna jela u 40%. Prema indeksu zdrave prehrane, prosječna prehrana ocijenjena je sa «treba poboljšanje» (53.2 ± 25.3) sa velikim rasponom vrijednosti. ZAKLJUČAK: Prema dobivenim rezultatima zdravstvene kontrole prehrane u Zatvoru u Rijeci može se zaključiti da postoji trend nepravilne prehrane, zbog velikog udjela jela veće energetske, a manje hranjive gustoće. Dugogodišnje, takva prehrana može utjecati na pojavnost bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu. Briga javnog zdravstva je da utvrđuje kakvoću prehrane zatvorenika, utječe na dostupnost poželjnih skupina namirnica i provođenje odgovarajuće prehrane, te da utječe na edukaciju zatvorenika o pravilnoj prehrani u cilju očuvanja zdravlja i preventive bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita