Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 812746

KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE


Kenđel Jovanović, Gordana, Pavičić Žeželj, Sandra, Radeta, Anica; Linšak, Željko
KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE // 2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.
Zagreb, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 812746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE
(Quality food in prison in is graded using the index of a healthy diet)

Autori
Kenđel Jovanović, Gordana, Pavičić Žeželj, Sandra, Radeta, Anica ; Linšak, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion. / - , 2010

Skup
2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.10.2010. - 16.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prehrana zatvorenika; zdravstvena kontrola prehrane; javno zdravstvo; indeks zdrave prehrane
(prisoners diet; health dietary control; public health; the index of a healthy diet)

Sažetak
CILJ: Pravilna prehrana je jedan od životnih glavnih elemenata koji utječe na zdravlje, a utjecaj prehrane u prevenciji i liječenju bolesti je dobro poznat. Zatvorenicima u zatvoru se osiguravaju dnevni obroci koji trebaju zadovoljiti njihove energetske i prehrambene potrebe. Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije provodi dugogodišnju zdravstvenu kontrolu prehrane u Zatvoru u Rijeci. Cilj ovog rada bio je ocijeniti kakvoću prehrane u Zatvoru u Rijeci u cilju osiguranja pravilne prehrane. METODE: Za ocjenu kakvoće prehrane zatvorenika koristili smo rezultate kemijskih analiza cjelodnevnih obroka uzetih u Zatvoru u Rijeci posljednjih deset godina četiri puta godišnje metodom duplih obroka (N=40), te Prehrambeni standard za prehranu zatvorenika i indeks zdrave prehrane (HEI), gdje HEI manji od 51 ukazuje na «lošu» prehranu, od 51 do 80 prehranu koja «treba poboljšanje», a veći od 80 na «dobru» prehranu. REZULTATI: Prosječna energetska vrijednost cjelodnevnih obroka bila je viša od preporuka za prehranu zatvorenika, te energetski udjel bjelančevina kao posljedica veće količine mesa i mesnih proizvoda. Energetski udio masti i ugljikohidrata bio je unutar preporuka, sa većim rasponom vrijednosti za masti. Prosječna količina biljnih vlakana bila je viša od preporuka. Voće je bilo zastupljeno u 65% analiziranih cjelodnevnih obroka, a kuhana povrtna jela u 40%. Prema indeksu zdrave prehrane, prosječna prehrana ocijenjena je sa «treba poboljšanje» (53.2 ± 25.3) sa velikim rasponom vrijednosti. ZAKLJUČAK: Prema dobivenim rezultatima zdravstvene kontrole prehrane u Zatvoru u Rijeci može se zaključiti da postoji trend nepravilne prehrane, zbog velikog udjela jela veće energetske, a manje hranjive gustoće. Dugogodišnje, takva prehrana može utjecati na pojavnost bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu. Briga javnog zdravstva je da utvrđuje kakvoću prehrane zatvorenika, utječe na dostupnost poželjnih skupina namirnica i provođenje odgovarajuće prehrane, te da utječe na edukaciju zatvorenika o pravilnoj prehrani u cilju očuvanja zdravlja i preventive bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Željko Linšak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kenđel Jovanović, Gordana, Pavičić Žeželj, Sandra, Radeta, Anica; Linšak, Željko
KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE // 2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion.
Zagreb, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kenđel Jovanović, Gordana, Pavičić Žeželj, Sandra, Radeta, Anica & Linšak, Ž. (2010) KAKVOĆA PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMOĆU INDEKSA ZDRAVE PREHRANE. U: 2nd Croatian Congress on Preventive Medicine and Health Promotion..
@article{article, author = {Lin\v{s}ak, \v{Z}eljko}, year = {2010}, keywords = {prehrana zatvorenika, zdravstvena kontrola prehrane, javno zdravstvo, indeks zdrave prehrane}, title = {KAKVO\'{C}A PREHRANE U ZATVORU U RIJECI OCIJENJENA POMO\'{C}U INDEKSA ZDRAVE PREHRANE}, keyword = {prehrana zatvorenika, zdravstvena kontrola prehrane, javno zdravstvo, indeks zdrave prehrane}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lin\v{s}ak, \v{Z}eljko}, year = {2010}, keywords = {prisoners diet, health dietary control, public health, the index of a healthy diet}, title = {Quality food in prison in is graded using the index of a healthy diet}, keyword = {prisoners diet, health dietary control, public health, the index of a healthy diet}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font