Pregled bibliografske jedinice broj: 812734
VEGETERIJANSKA PREHRANA I BIO-RASPOLOŽIVOST KALCIJA, ŽELJEZA I CINKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI
VEGETERIJANSKA PREHRANA I BIO-RASPOLOŽIVOST KALCIJA, ŽELJEZA I CINKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI // Međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inžinjerstvo - Sanitary Enginiering"
Opatija, Hrvatska, 2006. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 812734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VEGETERIJANSKA PREHRANA I BIO-RASPOLOŽIVOST KALCIJA, ŽELJEZA I CINKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI
(VEGETARIAN DIET AND BIOAVAILABILITY OF CALCIUM, IRON AND ZINC IN PRESCHOOL INSTITUTION)
Autori
Kenđel, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inžinjerstvo - Sanitary Enginiering"
/ - , 2006
Skup
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inžinjerstvo - Sanitary Enginiering"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09.03.2006. - 10.03.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
djeca predškolske dobi; vegetarijanska prehrana; kalcij; željezo; cink; raspoloživost
(preschool children; vegetarian diet; calcium; iron; zinc; bioavailability)
Sažetak
Kalcij, željezo i cink su minerali od najveće važnosti kada je riječ o prehrambenoj vrijednosti vegetarijanske prehrane. Apsorpcija navedenih minerala je niža u vegetarijanskoj prehrani zbog smanjene konzumacije mesa i povećane konzumacije namirnica biljnog porijekla, bogatih fitatima. Unos ovih minerala osobito je važan za djecu predškolske dobi zbog prevencije nekih bolesti povezanih s nedovoljnim unosom. Tijekom sedam godina provedena je analiza cjelodnevnih obroka hrane u predškolskoj ustanovi koja nudi lakto-ovo vegetarijanski tip prehrane. Energetska vrijednost analiziranih obroka prosječno je zadovoljila 85% preporuka Prehrambenog standarda za planiranje prehrane u dječjim vrtićima. Zastupljenost prehrambenih tvari u energetskoj strukturi obroka bila je u odgovarajućem omjeru za prehranu djece predškolske dobi. Zastupljenost ukupnih bjelančevina u analiziranim obrocima bila je dvadeset posto manja od preporuka. Omjer bjelančevina biljnog i životinjskog porijekla bio je 2:1 u korist bjelančevina biljnog porijekla. Količina biljnih vlakana bila je 1.6 puta veća od preporuka za predškolsku dob, što je bilo i očekivano. Količina kalcija u analiziranim obrocima bila je unutar preporuka zbog odgovarajuće zastupljenosti mliječnih proizvoda, zbog čega je i količina željeza bila unutar preporuka. Dobiveni rezultati analize cinka pokazali su prosječno zadovoljenje samo 40% potreba na unosu cinka. Potrebno je praćenje hemoglobina i unapređenje metoda određivanja statusa cinka u djece predškolske dobi. Nedostaci željeza i cinka uglavnom se povezuju s vegetarijanskim tipom prehrane, a zbog isticanja važnosti većeg konzumiranja namirnica biljnog porijekla, potrebno je unaprijediti metode određivanja ovih minerala. Zbog važnosti unosa ovih minerala, preporučujemo sustavno praćenje kakvoće prehrane u predškolskim ustanovama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita