Pregled bibliografske jedinice broj: 812323
Kvaliteta prehrane u dječjim vrtićima Primorsko - goranske županije
Kvaliteta prehrane u dječjim vrtićima Primorsko - goranske županije // 3. Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem, Hrana i prehrana.
Zagreb, 2014. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 812323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta prehrane u dječjim vrtićima Primorsko - goranske županije
(The quality of nutrition in kindergartens of Primorsko-goranska County)
Autori
Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Malatestinić, Đulija ; Janković, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Izvornik
3. Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem, Hrana i prehrana.
/ - Zagreb, 2014
Skup
3. Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem, Hrana i prehrana.
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 09.10.2014. - 12.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
dječji vtići ; pravilna prehrana ; jelovnici ; javno zdravstvo
(kindergartens ; nutritions ; menus ; public health)
Sažetak
Pravilnim izborom sezonskih namirnica i primjenom stručno izrađenog jelovnika u dječjim vrtićima pridonosimo održavanju zdravlja kao i stvaranju pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi što je važno za prevenciju pretilosti te mnogih kroničnih nezaraznih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Cilj rada bio je prikazati način izrade jelovnika i kvalitetu prehrane u dječjim vrtićima na području Primorsko – goranske županije. Jelovnik se izrađuje na temelju energetskih i prehrambenih potreba djece predškolske dobi u skladu s hrvatskim preporukama. Jelovnik je sastavljen od raznovrsnih, sezonskih namirnica i napravljen za dva perioda: jesen – zima i proljeće – ljeto, u četiri različita tipa koji se smjenjuju svakog tjedna u mjesecu. Kontinuirano se, metodom duplih obroka tijekom posljednjih dvadeset godina, provodi zdravstvena kontrola kakvoće prehrane u dvadeset dječjih vrtića na području PGŽ, koja obuhvaća energetsku i prehrambenu analizu cjelodnevnih obroka hrane s obzirom na preporuke. Rezultati dobiveni kontinuiranim praćenjem kvalitete prehrane pokazali su da izrada jelovnika i praćenje primjene istih utječe na kvalitetu prehrane. Prosječna energetska vrijednost obroka kao i prosječna zastupljenost hranjivih tvari (bjelančevina, masti i ugljikohidrata) u energetskoj strukturi obroka bila je u skladu s preporukama za prehranu djece predškolske dobi. Prosječni dnevni unos vitamina C bio je nešto niži od preporuka, dok je unos vitamina B1, B2 i B6 kao i minerala kalcija, fosfora i željeza bio unutar preporučenih vrijednosti. Pravilno sastavljen jelovnik i kontinuirano praćenje kvalitete prehrane u dječjim vrtićima važan je dio javno zdravstvenog djelovanja. Djeci je potrebno osigurati raznolike namirnice iz svih skupina kako bi im osigurali sve potrebne hranjive tvari za njihov rast i razvoj. Važna je stručna suradnja i edukacija svih koji rade s djecom kao i roditelja kako bi djeca prihvatila osnovne vrijednosti pravilne prehrane od najranije dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka