Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 812275

Kemijski sastav i prehrambena vrijednost janjećeg mesa


Gregurinčić, Ivica
Kemijski sastav i prehrambena vrijednost janjećeg mesa, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 812275 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i prehrambena vrijednost janjećeg mesa
(Chemical composition and nutritional value of lamb meat)

Autori
Gregurinčić, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.04

Godina
2016

Stranica
38

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
janjeće meso; kemijski sastav; prehrambena vrijednost; mesne pasmine
(lamb meat; chemical composition; nutritional value; meat breeds)

Sažetak
Najvažniji ovčji proizvod - meso, glavni (najčešći) je cilj uzgoja ovaca u većin zemalja pa tako i u Republici Hrvatskoj. Udio mesa u ukupnoj dobiti od ovčarske proizvodnje u svijetu je između 80 i 90 %, dok se ostatak dohotka ostvaruje proizvodnjom mlijeka i vune. U Hrvatskoj se od ukupnog broja ovaca oko 90% uzgaja radi mesa (janjetine) dok ih se samo 10 - 12% koristi za proizvodnju mlijeka. Suvremena proizvodnja janjećeg mesa koristi moderne tehnologije uzgoja i organizacije, od zajedničkog tova janjadi i ovaca na pašnjacima, do intenzivnog tova u tovilištima. Prooizvodnja se temelji na tipičnim mesnim pasminama, dobre plodnosti i iskoristivosti krmiva, brzog prirasta te odlične kvalitete mesa. Tehnologija uzgoja ovaca i proizvodnje janjećeg mesa ima za cilj dobiti što više ojanjene i odbijene janjadi po jednoj ovci te postići dva janjenja u jednoj, tri janjenja u dvije ili pet janjenja u tri godine. Uz meso kao glavni proizvod, od janjećih se trupova dobiva i mnoštvo nusproizvoda, važnih sirovina za prerađivačku industriju, tvornice stočne hrane, industriju kože, farmaceutsku i kemijsku industriju. Na kakvoću mesa utječu mnogi čimbenici, prije svega pasmina, spol, sustav uzgoja, hranidba te postupak sa životinjama prije klanja, režim klaoničke obrade, hlađenje i zrenje mesa. U radu su prikazani kemijski sastav i prehrambena vrijednost janjećeg mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gregurinčić, Ivica
Kemijski sastav i prehrambena vrijednost janjećeg mesa, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gregurinčić, I. (2016) 'Kemijski sastav i prehrambena vrijednost janjećeg mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregurin\v{c}i\'{c}, Ivica}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {janje\'{c}e meso, kemijski sastav, prehrambena vrijednost, mesne pasmine}, title = {Kemijski sastav i prehrambena vrijednost janje\'{c}eg mesa}, keyword = {janje\'{c}e meso, kemijski sastav, prehrambena vrijednost, mesne pasmine}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregurin\v{c}i\'{c}, Ivica}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {lamb meat, chemical composition, nutritional value, meat breeds}, title = {Chemical composition and nutritional value of lamb meat}, keyword = {lamb meat, chemical composition, nutritional value, meat breeds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font