Pregled bibliografske jedinice broj: 812121
Toksično djelovanje prehrambenih aditiva
Toksično djelovanje prehrambenih aditiva, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Rijeka, Rijeka
CROSBI ID: 812121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toksično djelovanje prehrambenih aditiva
(Toxic effects of food additives)
Autori
Slaviček, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Rijeka
Mjesto
Rijeka
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2014
Stranica
54
Mentor
Mršić-Pelčić, Jasenka
Ključne riječi
Prehrambeni aditivi; toksičnost; zdravlje; djeca
(Food additives; toxicity; health; children)
Sažetak
Prehrambeni aditivi su kemijske tvari dodane u hranu i kao takve izazivaju mnoge toksikološke promjene u organizmu. Svaka upotreba aditiva mora biti funkcionalno i tehnološki opravdana. Zbog vrlo česte upotrebe, korištenje aditiva regulirano je Uredbom (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i vijeća o prehrambenim aditivima. Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti eventualno toksično djelovanje aditiva iz skupine boja, sladila i pojačivaća arome. Toksični učinak aditiva vrlo često je povezan s prevelikom koncentracijom aditiva u namirnici, a samim time i povećanim unosom u organizam. Najugroženija skupina su djeca jer je to populacija koja najčešče konzumira i unosi aditive u organizam kroz hranu. Zbog nerazvijenosti organskih sustava te spore eliminacije toksina iz organizma, toksični učinak aditiva je mnogo veći kod djece. Već više od 30-tak godina postoje razne studije ispitivanja toksičnih učinaka prehrambenih aditiva na organske sustave kod djece i ostale populacije. Zbog etičkih razloga, vrlo često je teško ispitati toksičnost kod djece pa se ispitivanja dugotrajne izloženosti djelovanja aditiva ispituju na pokusnim životinjama. Na temelju provedenih istraživanja prezentiranih u ovom radu, vidljivo je da aditivi djeluju toksično izazivajući alergijske reakcije te neurobihevioralne promjene kod djece. Iz tog razloga, potrebne su strože kontrole i zakonski propisi korištenja aditiva u prehrambenoj industriji kako bi se zaštitilo zdravlje djece i ostale populacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti