Pregled bibliografske jedinice broj: 811433
Kako očuvati unikate tradicionalnog sirarstva?
Kako očuvati unikate tradicionalnog sirarstva? // Festival znanosti 2016
Zagreb, Hrvatska, 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 811433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kako očuvati unikate tradicionalnog sirarstva?
(How to save unique traditional cheeses?)
Autori
Tudor Kalit, Milna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Festival znanosti 2016
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.04.2016. - 24.04.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
tradicionalni sirevi; opstojnost; jedinstvenost; aroma
(traditional cheeses; survival; unique; aroma;)
Sažetak
U uvjetima industrijske proizvodnje hrane tradicijski proizvodi zauzimaju specifično mjesto u prehrani suvremenog čovjeka koji sve više brine o prirodi, podrijetlu, sigurnosti i nutritivnoj vrijednosti proizvoda. Tradicionalni sirevi se smatraju unikatima, zbog neuniformnog, intenzivnog i uzbudljivog okusa i arome, specifičnog sastava i izgleda, prije svega zbog ručnog rada, te korištenja sirovog mlijeka i prirodnog sirila. Međutim, između sigurnosti, autentičnosti i uzbudljivosti okusa i arome te opstojnosti tradicionalnih proizvoda javlja se sukob. Kako bi očuvali jedinstvene ruralne regije te tradicionalne proizvode i tradicijske vještine u procesima proizvodnje neka od rješenja su: edukacija proizvođača, kvaliteta mlijeka na razini primarne proizvodnje, primjena principa sigurnosti hrane, oznake kvalitete proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)