Pregled bibliografske jedinice broj: 8114
Neki nepoželjni sastojci alkoholnih pića
Neki nepoželjni sastojci alkoholnih pića // Škodljive tvari u namirnicama i predmetima opće uporabe / Grgić, Zdravko ; Vajak, Željko (ur.).
Stubičke Toplice, Hrvatska: Hrvatsko farmaceutsko društvo, Sekcija za zdravstvenu ekologiju, 1995. str. 142-162 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 8114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neki nepoželjni sastojci alkoholnih pića
Autori
Konja, Gordana ; Clauss, Ekkehard ; Kovačić, Zrinka ; Bolanča, Vesna ; Levaj, Branka ; Bučar, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Škodljive tvari u namirnicama i predmetima opće uporabe
/ Grgić, Zdravko ; Vajak, Željko - : Hrvatsko farmaceutsko društvo, Sekcija za zdravstvenu ekologiju, 1995, 142-162
Skup
Znanstveno stručni skup: Škodljive tvari u namirnicama i predmetima opće uporabe
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 15.11.1995. - 17.11.1995
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Sažetak
Posljednjih godina bilježi se nagli pad potrošnje alkoholnih pića, posebito žestokih alkoholnih pića, u razvijenim zemljama svijeta. Razlog tome je spoznaja ljudi o štetnom djelovanju alkohola na ljudski organizam. No, usprkos smanjenoj potrošnji taj segment privrede je još uvijek velik i ekonomski vrlo značajan. U alkoholnim pićima nalaze se za ljudski organizam različite korisne, ali i nepoželjne tvari. Među nepoželjnim tvarima treba razlikovati one koje su prirodni sastojci tih pića kao npr. metilni i etilni alkohol, etilkarbamat od onih koji dospjevaju u pića radi neodgovarajućih agrotehničkih mjera, neadekvatne tehnološke opreme i tehnoloških procesa proizvodnje ili su sredstva dodana u svrhu patvorenja proizvoda s isključivim ciljem stvaranja dobiti na štetu potrošača, a ponekad i proizvođača. U Zavodu za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu već duži niz godina provodi se istraživanje prisustva nepoželjnih tvari u alkoholnim i bezalkoholnim pićima. U ovom radu dani su rezultati istraživanja tvorbe etilkarbamata u vinima i žestokim alkoholnim pićima. Nadalje, dani su rezultati dokazivanja patvorenja vina 2,3-butandiolom i prikazani su rezultati prisustva teških metala u nekim bijelim i crvenim vinima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058505
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Bolanča
(autor)
Gordana Konja
(autor)
Branka Levaj
(autor)
Boris Bučar
(autor)
Zrinka Čošić
(autor)