Pregled bibliografske jedinice broj: 810353
Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija
Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija // 7. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemena / Matotan Zdravko, Haramija Josip (ur.).
Zagreb, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 810353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija
(The quality and quantity of harvested mushrooms (Agaricus bisporus) depending of inoculating with two different mycelium types)
Autori
Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić Palenkić, Božica, Maglić, Olivera ; Popović, Brigita ; Martić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
ISBN
978-953-6485-32-1
Skup
7. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemena
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 05.11.2014. - 07.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
šampinjoni ; micelij ; količina ; krupnoća
(portobello mushrooms ; mycelium ; quantity ; size)
Sažetak
Gljive (Agaricus bisporus Imbach) popularno nazvane šampinjoni su najzastupljenije gljive u pogledu proizvodnje na svjetskoj razini. Izgled gljiva dijelom ovisi o tehnologiji, ali prvenstveno o karakteristikama micelija koji se upotrebljava za inokulaciju prilikom proizvodnje supstrata za proizvodnju šampinjona. U radu su analizirani rezultati dobiveni berbom gljiva tijekom tri vegetacijska ciklusa. Supstrati su bili inokulirani s dva različita tipa micelija U1 i 608. Tijekom istraživanja su se pratila dva parametra obzirom na upotrebu različitih tipova micelija. ; količina i krupnoća gljiva. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da postoji određena razlika po pitanju prinosa i krupnoće ubranih gljiva, ali ne statistički značajna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek