Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 810353

Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija


Romanjek Fajdetić, Nataša; Japundžić Palenkić, Božica, Maglić, Olivera; Popović, Brigita; Martić, Mirjana
Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija // 7. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemena / Matotan Zdravko, Haramija Josip (ur.).
Zagreb, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 810353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija
(The quality and quantity of harvested mushrooms (Agaricus bisporus) depending of inoculating with two different mycelium types)

Autori
Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić Palenkić, Božica, Maglić, Olivera ; Popović, Brigita ; Martić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

ISBN
978-953-6485-32-1

Skup
7. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemena

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 05.11.2014. - 07.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
šampinjoni ; micelij ; količina ; krupnoća
(portobello mushrooms ; mycelium ; quantity ; size)

Sažetak
Gljive (Agaricus bisporus Imbach) popularno nazvane šampinjoni su najzastupljenije gljive u pogledu proizvodnje na svjetskoj razini. Izgled gljiva dijelom ovisi o tehnologiji, ali prvenstveno o karakteristikama micelija koji se upotrebljava za inokulaciju prilikom proizvodnje supstrata za proizvodnju šampinjona. U radu su analizirani rezultati dobiveni berbom gljiva tijekom tri vegetacijska ciklusa. Supstrati su bili inokulirani s dva različita tipa micelija U1 i 608. Tijekom istraživanja su se pratila dva parametra obzirom na upotrebu različitih tipova micelija. ; količina i krupnoća gljiva. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da postoji određena razlika po pitanju prinosa i krupnoće ubranih gljiva, ali ne statistički značajna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Romanjek Fajdetić, Nataša; Japundžić Palenkić, Božica, Maglić, Olivera; Popović, Brigita; Martić, Mirjana
Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija // 7. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemena / Matotan Zdravko, Haramija Josip (ur.).
Zagreb, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Romanjek Fajdetić, N., Japundžić Palenkić, Božica, Maglić, Olivera, Popović, B. & Martić, M. (2014) Kvaliteta i količina ubranih gljiva šampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva različita tipa micelija. U: Matotan Zdravko, H. (ur.)7. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemena.
@article{article, author = {Romanjek Fajdeti\'{c}, Nata\v{s}a and Popovi\'{c}, Brigita and Marti\'{c}, Mirjana}, editor = {Matotan Zdravko, H.}, year = {2014}, pages = {-----}, keywords = {\v{s}ampinjoni, micelij, koli\v{c}ina, krupno\'{c}a}, isbn = {978-953-6485-32-1}, title = {Kvaliteta i koli\v{c}ina ubranih gljiva \v{s}ampinjona (Agaricus bisporus) s obzirom na inokulaciju supstrata s dva razli\v{c}ita tipa micelija}, keyword = {\v{s}ampinjoni, micelij, koli\v{c}ina, krupno\'{c}a}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Romanjek Fajdeti\'{c}, Nata\v{s}a and Popovi\'{c}, Brigita and Marti\'{c}, Mirjana}, editor = {Matotan Zdravko, H.}, year = {2014}, pages = {-----}, keywords = {portobello mushrooms, mycelium, quantity, size}, isbn = {978-953-6485-32-1}, title = {The quality and quantity of harvested mushrooms (Agaricus bisporus) depending of inoculating with two different mycelium types}, keyword = {portobello mushrooms, mycelium, quantity, size}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font