Pregled bibliografske jedinice broj: 809704
Proizvodnja sadnog materijala češnjaka kulturom tkiva
Proizvodnja sadnog materijala češnjaka kulturom tkiva // Zbornik radova 1. hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća / Stručni odbor (ur.).
Zagreb: Gospodarski list, 2015. str. 22-22 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 809704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja sadnog materijala češnjaka kulturom tkiva
(Garlic transplants production by tissue culture)
Autori
Borošić, Josip ; Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Berljak, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 1. hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća
/ Stručni odbor - Zagreb : Gospodarski list, 2015, 22-22
Skup
1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.11.2015. - 20.11.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
češnjak ; morfološka analiza ekotipova ; uzgoj in vitro ; usporedba uzgoja iz presadnica ; lučica i češnjeva
(garlic ; morphological analysis of local ecotypes ; in vitro growing ; cultivation comparison of transplants and bulbs from tissue culture and cloves)
Sažetak
Relativno visoke maloprodajne cijene češnjaka u Hrvatskoj glavni su razlog povećanog interesa za proizvodnju. Zbog toga je u Benkovcu počekom 2012. osnovana Udruga „Rešta“, koja okuplja proizvođače češnjaka u Zadarskoj županiji. Ovaj je rad dio rezultata istraživačko-razvojnog projekta „Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji“ o čijoj je izradi 6. rujna 2012. Zadarska županija potpisala ugovor s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Tijekom trogodišnjeg rada utvrđene su neke kritične točke bitne za unaprjeđenje proizvodnje češnjaka. Uz ostale, najvažnije su: problem nabave sadnog materijala i njegovo skladištenje do trenutka sadnje. Rad je započet izborom lukovica iz nekoliko populacija češnjaka iz Bukovice (okolica Benkovca). Izvršena je morfološka analiza populacija u vegetaciji i tijekom berbe. Zbog niskog faktora reprodukcije češnjaka, u laboratoriju je proveden njegov uzgoj kulturom tkiva (in vitro) iz zelenih biljaka oko mjesec dana prije tehnološke zrelosti i iz češnjeva zrelih lukovica oko dva mjeseca poslije berbe. Poslije multiplikacije biljaka u laboratoriju proizvedene su presadnice češnjaka koje su prošle aklimatizaciju u klima komori, zatim u negrijanom plasteniku i na kraju na otvorenom. Iz njihove sadnje na otvorenom proizvedene su lučice češnjaka. Zatim su lučice češnjaka, presadnice iz sljedeće multiplikacije i češnjevi iz uskladištenih lukovica testirani u kasnojesenskoj sadnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Rad je dio projekta "Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji", financiran od Zadarske županije
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb