Pregled bibliografske jedinice broj: 809532
Fenolni profil petrovca (Crithmum maritimum L.) u različitim periodima vegetacije
Fenolni profil petrovca (Crithmum maritimum L.) u različitim periodima vegetacije, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 809532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni profil petrovca (Crithmum maritimum L.) u različitim periodima vegetacije
(Phenolic profile of sea fennel (Crithmum maritimum L.) from different vegetation periods)
Autori
Mihajlovski, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
06.09
Godina
2015
Stranica
27
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Skroza, Danijela
Ključne riječi
petrovac; ukupni fenoli; flavonoidi; neflavonoidi; klorogenska kiselina; HPLC
(sea fennel; total phenols; nonflavonoids; flavonoids; chlorogenic acid; HPLC)
Sažetak
Petrovac je biljka, ljubiteljica halofitnih područja, korištena još od davnina u prehrani ali i u prevenciji raznih bolesti zbog svoje izrazite antioksidativne sposobnosti. U okviru ovog završnog rada određen je udio ukupnih fenola, flavanoida i neflavanoida, te udio klorogenske kiseline u ekstraktima vegetativnog dijela (lista) biljke petrovac (lat. Chritmum maritimum L.). Lišće petrovca prikupljeno je u različitim periodima vegetacije, i to u veljači, travnju, lipnju, kolovozu, listopadu i prosincu. Udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida određen je spektrofotometrijski dok je za određivanje udjela klorogenske kiseline korištena HPLC metoda. Rezultati određivanja fenolnog sastava ukazuju na dobar fenolni potencijal lišća biljke petrovac ali i na značajan utjecaj perioda prikupljanja biljnog materijala. Najveće količine ukupnih fenola sadržavalo je lišće petrovca ubrano u travnju (2215, 21 ± 21, 24 GAE/L), a najmanje lišće iz kolovoza (1240, 73 ± 50, 62 GAE/L). U svim uzorcima potvrđena je dominacija neflavonoida u odnosu na flavonoidne spojeve. Ukupni udio neflavonoida u ekstraktima lišća kretao se od 94-97% ovisno o mjesecu prikupljanja uzorka. Rezultati određivanja udjela klorogenske kiseline, primjenom HPLC metode, potvrđuju dominaciju ovog neflavonoidnog spoja u ekstraktima lišća petrovca. Količina klorogenske kiseline je značajno varirala (od 564, 7 do 1628, 4 mg/L) ovisno o vremenu uzorčenja. Najbogatije klorogenskom kiselinom bilo je lišće petrovca ubranog u travnju i lišće petrovca ubranog u listopadu. Najsiromašnije ukupnim fenolima, flavonoidima i neflavonoidima bilo je lišće iz kolovoza. Rezultati potvrđuju statistički značajnu pozitivnu korelaciju između udjela ukupnih fenola i udjela klorogenske kiseline u analiziranim ekstraktima lišća petrovac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split