Pregled bibliografske jedinice broj: 809188
Izolacija i inhibicija tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)
Izolacija i inhibicija tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 809188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i inhibicija tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)
(Isolation and enzyme inhibition of tyrosinase from mushrooms (Agaricus bisporus) and from potatoes (Solanum tuberosum L.))
Autori
Žderić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
55
Mentor
Miloš, Mladen
Neposredni voditelj
Marasović, Maja
Ključne riječi
izolacija i inhibicija enzima; tirozinaza
(isolation and enzyme inhibition; tyrosinase)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je izolirati tirozinazu iz dva različita izvora (šampinjona i krumpira) te ispitati njegovu enzimsku aktivnost, a ujedno i inbicijska svojstva kojične kiseline, benzenboronične kiseline i 3-fluorobenzenboronične kiseline na enzim. Rezultati su pokazali da je kod gljiva, dodatak inhibitora kojične kiseline pokazao najveću inhibiciju. Benzenboronična kiselina je druga po redu po jačini inhibicije enzima, dok 3- fluorobenzenboronična kiselina pokazuje najslabiju inhibiciju. Kod krumpira je korištena samo kojična kiselina kao inhibitor, koja također dobro inhibira enzim, ali slabije nego kod gljiva. Kod inhibicije gljiva kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju. Kod inhibicije benzenboroničnom kiselinom dolazi do povećanja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora. Kod inhibicije 3- fluorobenzenboroničnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na miješanu inhibiciju. Kod inhibicije krumpira kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split