Pregled bibliografske jedinice broj: 809185
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz banane (Musa paradisica) i batata (Ipomonea batates)
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz banane (Musa paradisica) i batata (Ipomonea batates), 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 809185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz banane (Musa paradisica) i batata (Ipomonea batates)
(Isolation an enzyme inhibition of tyrosinase from bananas (Musa oaradisica) and batato (Ipomonea batates))
Autori
Jelena, Jukić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
52
Mentor
Miloš, Mladen
Neposredni voditelj
Marasović, Maja
Ključne riječi
izolacija i inhibicija enzima ; tirozinaza
(isolation and enzyme inhibition ; tyrosinase)
Sažetak
Ovaj eksperiment uključuje djelomičnu izolaciju enzima tirozinaze iz batata i banane nakon čega slijedi mjerenje njegove aktivnosti i ispitivanje inhibitorski svojstava. Enzim tirozinaza je prilično sveprisutan te se nalazi u gotovo svim stanicama. Katalitičko djelovanje ovog enzima je pretvorba tirozina + O2 u dihidroksifenilalanin (DOPA) koji se potom pretvara u dopakinon + H2 O. Dopakinon se može pretvoriti u dopakrom (crveno- narančasti pigment nađen u crvenokosih ljudi). Potom se dopakrom može pretvoriti u crno/smeđe pigmente melanina (pronađen u gotovo svim ljudskim stanicama kože). Tirozinaza katalizira prve dvije reakcije, prvenstveno oksidaciju tirozina te nakon tog oksidaciju DOPA u dopakinon. Dopakrom se spontano formira iz dopakinona. Aktivnost enzima može biti praćena analiziranjem nestanka tirozina i/ili DOPA (supstrata) ili pojave dopakroma (produkta) ili praćenjem potrošnje kisika ili proizvodnje ugljikovog dioksida. Psiholozi i kemičari dugo preferiraju manometrijsko određivanje izmjene kisika i plinova, ali je puno jednostavnije mjeriti pojavu pigmenta dopakroma na apsorpcijskom maksimumu od 475 nm. Ova apsorbancija omogućava upotrebu standardnih spektrofotometrijskih analiza analizirajući stupanj formiranja dopakroma iz supstrata DOPA. Inhibitori su tvari koje smanjuju enzimsku aktivnost. Aktivnost nekog enzima regulirana je povratnim mehanizmom kao što produkt inhibira enzim u početnoj fazi reakcije. Inhibicija enzima regulira količinu nastalog produkta. Inhibicija završava kada koncentracija inhibitora prijeđe koncentraciju enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split