Pregled bibliografske jedinice broj: 807537
Upotreba probiotičke kulture Lactobacillus plantarum 1K za proizvodnju funkcionalne hrane
Upotreba probiotičke kulture Lactobacillus plantarum 1K za proizvodnju funkcionalne hrane
(2015)
CROSBI ID: 807537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba probiotičke kulture Lactobacillus plantarum 1K za proizvodnju funkcionalne hrane
(Use of probiotic bacterial culture Lactobacillus plantarum 1K for production of functional food)
Autori
Frece, Jadranka ; Kovačević, Dragan ; Markov, Ksenija
Broj patenta
HR P20130569 A2
Godina
2015
Datum patenta
02.01.2015.
Sažetak
Predmetni izum odnosi se na upotrebu specifičnog soja probiotičke bakterijske kulture Lactobacillus plantarum 1K, izoliranog iz Slavonskog kulena i označene kao ID 14327, za proizvodnju funkcionalnih fermentiranih prehrambenih proizvoda sa sadržajem korisnih probiotičkih bakterija, s izuzetkom mesnih proizvoda, te na postupak njihove proizvodnje. Primjenom L.plantarum 1K postiže se viša razina koncentracije i poboljšano preživljavanje korisnih probiotičkih bakterija u gotovim funkcionalnim proizvodima, povećana mikrobiološka stabilnost, poboljšana organoleptička svojstva, te kod nekih vrsta fermentabilnih sirovina, znatno skraćenje vremena trajanja procesa fermentacije. Funkcionalni prehrambeni proizvodi sa sadržajem korisnih probiotičkih bakterija izabrani su iz skupine koju čine: fermentirani napitak od sirutke, fermentirani napitak od jogurta, kiseli kupus, kisela repa, kiseli krastavci, ukiseljene masline i fermentirano voće, fermentirani voćni sok, fermentirano povrće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek