Pregled bibliografske jedinice broj: 806658
Isparljivi spojevi arome creske janjetine
Isparljivi spojevi arome creske janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 1; 53-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 806658 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Isparljivi spojevi arome creske janjetine
(Volatile aroma compounds of Cres lamb)
Autori
Krvavica, Marina ; Rogošić, Jozo ; Vnučec, Ivan ; Jug, Tjaša ; Đugum, Jelena ; Marušić-Radovčić, Nives
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII
(2016), 1;
53-63
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
creska janjetina; hrvatske pasmine ovaca; aroma profil; isparljivi spojevi mesa
(Cres lamb meat; Croatian sheep breeds; aroma profile; meat volatiles)
Sažetak
U okviru istraživanja specifičnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca te u tom smislu mogućeg utjecaja zemljopisnog područja uzgoja, cilj ovog rada je bilo utvrditi isparljive sastojke arome creske janjetine. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva toplinski obrađene creske janjetine na GC-MS (HS-SPME metoda), pri čemu je izolirano ukupno 76 isparljivih spojeva, od čega 17 aldehida (43, 87%), 13 alkohola (32, 62%), 6 ketona (5, 84%), 8 alkana (1, 04%), 3 alkena (1, 48%), 7 aromatskih spojeva (6, 37%), 2 heterociklička spoja (0, 26%), 2 furana (0, 65%), 3 sumporna spoja (0, 87%), 3 karboksilne kiseline (1, 80%), 2 estera (0, 30%) i 10 terpena (4, 93%). S obzirom na rezultate ranijih istraživanja isparljivih sastojaka dalmatinske, ličke i paške janjetine, rezultati ovih istraživanja potvrđuju pretpostavku da zemljopisno područje uzgoja, odnosno botanički sastav pašnjaka na kojima se životinje uzgajaju ima vjerojatno presudan učinak na sastav isparljivih spojeva janjećeg mesa. Osobito se to odnosi na profil i ukupan udio terpena koji se najvećim dijelom izravno iz hrane ugrađuju u životinjska tkiva i koji su ujedno znatno zastupljeniji sastojak flore priobalnog i otočkog područja u usporedbi s florom subkontinentalnog i kontinentalnog dijela Mediterana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru
Profili:
Marina Krvavica
(autor)
Jozo Rogošić
(autor)
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Jelena Đugum
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record