Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 805910

Hranidba svinja u produljenom tovu


Goran Kiš
Hranidba svinja u produljenom tovu // Zbornik predavanja X. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2014. str. 27-30 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 805910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidba svinja u produljenom tovu
(Swine nutrition during the extended fattening)

Autori
Goran Kiš

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja X. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2014, 27-30

Skup
X. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Đurđevac, Hrvatska, 29.05.2014. - 30.05.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
svinje; hranidba; produljeni tov
(swine; feeding; extended fattening)

Sažetak
Poznata je činjenica da s produljenjem tova svinja proizvodnja mesa postaje manje učinkovita, odnosno povećava se konverzija hrane za postizanje jedinice prirasta. Stoga bi odluka o optimalnom vremenu klanja trebala biti donesena od samih proizvođača kada bi oni, ovisno o cijeni svinjskog mesa i cijeni hrane, odlučivali kada prodavati svinje, kako bi im proizvodnja bila najisplativija. Međutim, ovakvo pravilo vrijedi samo za određeni dio svijeta u koji na žalost ne spada i Hrvatska. Hrvatski su proizvođači suočeni s problemom da ne mogu, zbog stanja na tržištu, prodati svinje u vrijeme kad bi najviše zaradili, već su prisiljeni toviti svinje dulje, odnosno prodavati debele svinje čija proizvodnja nerijetko ne zalazi u područje profitabilnosti. Proizvodnja mesa takvih debelih svinja ima svoja pravila, te se i sama hranidba u ovom periodu mora mijenjati i prilagoditi, kako proizvođači ne bi gubili na tovu ove nove, debele kategorije svinja koja ih je zatekla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Goran Kiš
Hranidba svinja u produljenom tovu // Zbornik predavanja X. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2014. str. 27-30 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Goran Kiš (2014) Hranidba svinja u produljenom tovu. U: Željko Mahnet (ur.)Zbornik predavanja X. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.
@article{article, year = {2014}, pages = {27-30}, keywords = {svinje, hranidba, produljeni tov}, title = {Hranidba svinja u produljenom tovu}, keyword = {svinje, hranidba, produljeni tov}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {\DJur\djevac, Hrvatska} }
@article{article, year = {2014}, pages = {27-30}, keywords = {swine, feeding, extended fattening}, title = {Swine nutrition during the extended fattening}, keyword = {swine, feeding, extended fattening}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {\DJur\djevac, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font