Pregled bibliografske jedinice broj: 805218
Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju i sastav kozjeg mlijeka u Merđimurskoj županiji
Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju i sastav kozjeg mlijeka u Merđimurskoj županiji, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 805218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju i sastav kozjeg mlijeka u Merđimurskoj županiji
(Influence of climate changes on the production and composition of goat milk in the Međimurje county)
Autori
Vrbanović, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2015
Stranica
42
Mentor
Kiš, Goran
Ključne riječi
kozje mlijeko; klimatske promjene; krmiva; kemijski sastav
(goat milk; climate change; feedstuffs; chemical composition)
Sažetak
Za život na Zemlji kakav poznajemo bitni su mnogi čimbenici među kojima klima spada u najvažnije. Poljoprivredna proizvodnja ili kako ju često volimo zvati «tvornica na otvorenom» gotovo potpuno ovisi o vanjskim uvjetima odnosno o klimi. Svako odstupanje od prosjeka odnosno promjene klime imaju izravan utjecaj na biljnu i stočarsku proizvodnju. Izravan utjecaj na biljnu proizvodnju svakako je smanjenje ili čak potpuni gubitak prinosa u dugotrajnim sušnim ili poplavnim razdobljima, te promijenjen kemijski sastav odnosno smanjen udio pojedinih nutrienata u biljci. Izravan utjecaj na stočarsku proizvodnju treba spomenuti toplinski stres te s njim povezano smanjenje proizvodnje uslijed istog. Osim direktnog utjecaja na biljnu proizvodnju, kroz kakvoću konzumirane hrane, vremenske prilike imaju i indirektan utjecaj na stočarstvo. Ekstremne vremenske pojave, kao što su suše i poplave, utječu na rast krmiva u takvim uvjetima, što se pak odražava na promjene njihove hranjivosti i korištenja kao hrane za životinje. Osim promjena u hranjivosti krmiva, koje se odražavaju na proizvodnju i sastav kozjeg mlijeka, klimatski čimbenici, preko povećane izloženosti krmiva lošim vremenskim prilikama, mogu utjecati i na zdravstvenu ispravnost takvih krmiva, odnosno, na sigurnost hrane za životinje. Stoga je i cilj ovog rada istražiti utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju i sastav kozjeg mlijeka, kao posljedice promjene hranjive vrijednosti krmiva u Međimurskoj županiji. Tijekom istraživanog razdoblja 2012.-2014. došlo je do značajnih promjena (p≤0, 05) u kemijskom sastavu kozjeg mlijeka, odnosno, do smanjenja mliječne masti, proteina i ukupne suhe tvari mlijeka, što može biti ; osim kvalitativnih promjena krmiva, i posljedica povećanja ukupne proizvodnje kozjeg mlijeka. Nadalje, promjene kemijskog sastava krmiva koja su koze u istraživanom periodu jele nisu u očekivanom obimu utjecale na proizvodnju i sastav mlijeka, na temelju čega se može zaključiti da je većina uzgajivača držala koze u odgovarajućim uvjetima, te prilagodila obroke potrebama koza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)