Pregled bibliografske jedinice broj: 805105
Hranjiva vrijednost svježe hrane za pse u Republici Hrvatskoj
Hranjiva vrijednost svježe hrane za pse u Republici Hrvatskoj // XXII međunarodno savjetovanje "Krmiva 2015" / Slavko Lulić (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2015. str. 59-60 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 805105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranjiva vrijednost svježe hrane za pse u Republici Hrvatskoj
(Nutritive values of raw food for dogs in Republic of Croatia)
Autori
Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXII međunarodno savjetovanje "Krmiva 2015"
/ Slavko Lulić - Zagreb : Krmiva, 2015, 59-60
Skup
XXII međunarodno savjetovanje "Krmiva 2015"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.05.2015. - 29.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
psi; svježa hrana; hranjiva vrijednost
(dogs; raw food; nutritive value)
Sažetak
U posljednje vrijeme sve se više u Republici Hrvatskoj širi globalni trend hranidbe pasa svježom hranom. Hranidba svježom hranom polazi od činjenice da psi potječu od vuka, pa bi i njihova najprirodnija hrana trebala biti sirovo meso i mesni nusproizvodi. Uz ovaj osnovni dio obroka, ostatak mogu biti namjernice ne-animalnog porijekla, koje se miješaju s mesom, te na taj način osiguravaju potpuno uravnotežen obrok za pse. Vlasnici pasa svježu hranu najčešće pripremaju sami kod kuće, no na tržištu Republike Hrvatske postoji i nekoliko svježih obroka za pse koji su dostupni putem maloprodajne mreže trgovina za kućne ljubimce. Kako bi utvrdili hranjivu vrijednost svježe hrane za pse dostupne u Republici Hrvatskoj, analizirane su komercijalne svježe hrane u Hrvatskoj i pet obroka pripremljenih od samih uzgajivača pasa. Utvrđen je kemijski sastav osnovnih hranjivih tvari, minerala i određena energetska vrijednost svježe hrane za pse, te možemo zaključiti da komercijalna svježa hrana za pse u Republici Hrvatskoj odgovara deklariranim vrijednostima, no za njeno korištenje treba se biti krajnje oprezan, kako bi se podmirile specifične potrebe pojedinih pasmina i dobnih skupina pasa. Nadalje, varijabilnost korištenih sirovina, naročito nusproizvoda mesne industrije, značajno utječe na hranjivost svježe hrane, te je neophodna učestala kontrola sirovina ili korištenje sirovina postojane kvalitete samo do provjerenih dobavljača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)