Pregled bibliografske jedinice broj: 804945
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 1; 66-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 804945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa
(Effects of sex and gonadectomy on quality of pork)
Autori
Cvrtila Fleck, Željka ; Žura Žaja, Ivona ; Kozačinski, Lidija ; Poljičak- Milas, Nina ; Shek- Vugrovečki, Ana ; Kardum, Matko ; Marenčić, Dejan ; Brzica, Hrvoje ; Maćešić, Nino ; Njari, Bela ; Šimpraga, Miljenko ; Milinković-Tur, Suzana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII
(2016), 1;
66-73
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
gonadektomija ; antivnost antioksidativnih enzima ; kakvoća mesa
(gonadectomy ; activity of antioxidant enzymes ; quality of meat)
Sažetak
U radu su istražene spolne razlike i utjecaj gonadektomije (kastracije i ovarijektomije) na količinu i sastav masti, intenzitet lipidne peroksidacije, aktivnost antioksidacijskih enzima te kakvoću mesa u smislu tehnoloških svojstava i kemijskog sastava u uzorcima velikog slabinskog mišića (m. psoas major) svinja po završetku tova. Istraživanje je provedeno na tovnim svinjama pasmine švedski landras. U dobi od četiri tjedna, obavljena je kastracija (5 mužjaka) i ovarijektomija (5 ženki), te lažna kastracija (5 mužjaka) i lažna ovarijektomija (5 ženki). Na uzorcima mesa određene su aktivnosti glutation peroksidaze, superoksid dismutaze, gama glutamil transferaze i laktat dehidrogenaze te koncentracije kolesterola, triacilglicerola, fofsolipida i malondialdehida. Nadalje, utvrđen je utjecaj spola i kastracije odnosno ovarijektomije na kakvoću mesa u smislu njegovih tehnoloških svojstava i kemijskog sastava. Prema dobivenim rezultatima utvrđene su značajne spolne razlike količine i sastava masti. Spol svinja nije imao značajniji učinak na oksidativnu stabilnost mišića. Vezano uz gonadektomiju rezultati upućuju da je veliki slabinski mišić ovarijektomiranih ženki najosijetljiviji na oksidacijske promjene. Prema kriterijima Hofmann-a (1994.) i Van Laack-a (2000.), na osnovi rezultata za pH, uzorke mesa ovarijektomiranih ženki možemo smatrati BMV mesom. Analize udjela masti ukazuju na značajnu razliku uzoraka ovarijektomiranih ženki u odnosu na ostale pokusne skupine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Milinković-Tur, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Dejan Marenčić (autor)
Miljenko Šimpraga (autor)
Matko Kardum (autor)
Nina Poljičak-Milas (autor)
Ana Shek-Vugrovečki (autor)
Željka Cvrtila (autor)
Lidija Kozačinski (autor)
Bela Njari (autor)
Nino Mačešić (autor)
Ivona Žura Žaja (autor)
Suzana Milinković-Tur (autor)
Hrvoje Brzica (autor)