Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804945

Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa


Cvrtila Fleck, Željka; Žura Žaja, Ivona; Kozačinski, Lidija; Poljičak- Milas, Nina; Shek- Vugrovečki, Ana; Kardum, Matko; Marenčić, Dejan; Brzica, Hrvoje; Maćešić, Nino; Njari, Bela et al.
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 1; 66-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 804945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa
(Effects of sex and gonadectomy on quality of pork)

Autori
Cvrtila Fleck, Željka ; Žura Žaja, Ivona ; Kozačinski, Lidija ; Poljičak- Milas, Nina ; Shek- Vugrovečki, Ana ; Kardum, Matko ; Marenčić, Dejan ; Brzica, Hrvoje ; Maćešić, Nino ; Njari, Bela ; Šimpraga, Miljenko ; Milinković-Tur, Suzana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII (2016), 1; 66-73

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
gonadektomija ; antivnost antioksidativnih enzima ; kakvoća mesa
(gonadectomy ; activity of antioxidant enzymes ; quality of meat)

Sažetak
U radu su istražene spolne razlike i utjecaj gonadektomije (kastracije i ovarijektomije) na količinu i sastav masti, intenzitet lipidne peroksidacije, aktivnost antioksidacijskih enzima te kakvoću mesa u smislu tehnoloških svojstava i kemijskog sastava u uzorcima velikog slabinskog mišića (m. psoas major) svinja po završetku tova. Istraživanje je provedeno na tovnim svinjama pasmine švedski landras. U dobi od četiri tjedna, obavljena je kastracija (5 mužjaka) i ovarijektomija (5 ženki), te lažna kastracija (5 mužjaka) i lažna ovarijektomija (5 ženki). Na uzorcima mesa određene su aktivnosti glutation peroksidaze, superoksid dismutaze, gama glutamil transferaze i laktat dehidrogenaze te koncentracije kolesterola, triacilglicerola, fofsolipida i malondialdehida. Nadalje, utvrđen je utjecaj spola i kastracije odnosno ovarijektomije na kakvoću mesa u smislu njegovih tehnoloških svojstava i kemijskog sastava. Prema dobivenim rezultatima utvrđene su značajne spolne razlike količine i sastava masti. Spol svinja nije imao značajniji učinak na oksidativnu stabilnost mišića. Vezano uz gonadektomiju rezultati upućuju da je veliki slabinski mišić ovarijektomiranih ženki najosijetljiviji na oksidacijske promjene. Prema kriterijima Hofmann-a (1994.) i Van Laack-a (2000.), na osnovi rezultata za pH, uzorke mesa ovarijektomiranih ženki možemo smatrati BMV mesom. Analize udjela masti ukazuju na značajnu razliku uzoraka ovarijektomiranih ženki u odnosu na ostale pokusne skupine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Milinković-Tur, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila Fleck, Željka; Žura Žaja, Ivona; Kozačinski, Lidija; Poljičak- Milas, Nina; Shek- Vugrovečki, Ana; Kardum, Matko; Marenčić, Dejan; Brzica, Hrvoje; Maćešić, Nino; Njari, Bela et al.
Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 1; 66-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Cvrtila Fleck, Ž., Žura Žaja, I., Kozačinski, L., Poljičak- Milas, N., Shek- Vugrovečki, A., Kardum, M., Marenčić, D., Brzica, H., Maćešić, N. & Njari, B. (2016) Utjecaj spola i gonadektomije na kakvoću svinjskog mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (1), 66-73.
@article{article, author = {Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and \v{Z}ura \v{Z}aja, Ivona and Koza\v{c}inski, Lidija and Polji\v{c}ak- Milas, Nina and Shek- Vugrove\v{c}ki, Ana and Kardum, Matko and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Brzica, Hrvoje and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Nino and Njari, Bela and \v{S}impraga, Miljenko and Milinkovi\'{c}-Tur, Suzana}, year = {2016}, pages = {66-73}, keywords = {gonadektomija, antivnost antioksidativnih enzima, kakvo\'{c}a mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj spola i gonadektomije na kakvo\'{c}u svinjskog mesa}, keyword = {gonadektomija, antivnost antioksidativnih enzima, kakvo\'{c}a mesa} }
@article{article, author = {Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and \v{Z}ura \v{Z}aja, Ivona and Koza\v{c}inski, Lidija and Polji\v{c}ak- Milas, Nina and Shek- Vugrove\v{c}ki, Ana and Kardum, Matko and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Brzica, Hrvoje and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Nino and Njari, Bela and \v{S}impraga, Miljenko and Milinkovi\'{c}-Tur, Suzana}, year = {2016}, pages = {66-73}, keywords = {gonadectomy, activity of antioxidant enzymes, quality of meat}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Effects of sex and gonadectomy on quality of pork}, keyword = {gonadectomy, activity of antioxidant enzymes, quality of meat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font