Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804471

Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini


Ljevaković-Musladin, Ivana; Lakić, Mato; Čale- Mratović, Matija
Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini // Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša / Environmental Hygiene
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2008. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 804471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini
(Microbiological cleanliness of food-workers' hands in Dubrovnik-Neretva county 2007.)

Autori
Ljevaković-Musladin, Ivana ; Lakić, Mato ; Čale- Mratović, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša / Environmental Hygiene / - Opatija : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2008

Skup
Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.03.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mikrobiološka čistoća ruku; pranje ruku; osobe koje rukuju namirnicama; higijena; Dubrovačko-neretvanska županija; otisci
(microbiological cleanliness of hand; hand washing; food-workers; food-handlers; contact slides; hygiene; Dubrovnik-Neretva county)

Sažetak
Osnovni preduvjet za higijensko pripremanje i rukovanje hranom su mikrobiološki čiste ruke. Loša higijena ruku osoba koje rade s hranom važan je čimbenik u pojavi epidemija bolesti podrijetlom iz hrane. U ovom radu mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rade s namirnicama određena je metodom otiska prethodno opranih ruku prema Pravilniku o normativima mikrobiološke čistoće i metode njenog određivanja (NN 46/1994). Od ukupno 3.480 uzorkovanih otisaka ruku 35, 40% je bilo nezadovoljavajuće mikrobiološke čistoće. Najčešći razlog neispravnosti je bila izolacija enterobakterija. Najbolja mikrobiološka čistoća ustanovljena je kod trgovaca, a najlošija kod kuhara. Mikrobiološka čistoća ruku kuhara u objektima društvene prehrane je bolja u odnosu na kuhare u ostalim ugostiteljskim objektima. U toplijoj polovici godine utvrđena je lošija mikrobiološka čistoća ruku što se može objasniti povećanjem ambijentalne temperature i opsega posla. Iz rezultata je vidljivo da higijena ruku u objektima u kojima se poslužuje hrana nije zadovoljavajuća, odnosno da djelatnici nepravilno i/ili nedovoljno peru ruke. Bolja edukacija putem higijenskog minimuma (po principu „Pokaži, nauči, izvježbaj“) i uvođenje HACCP sustava u objekte vjerojatno bi podigli svijest i razinu higijene potrebne za osiguranje mikrobiološke ispravnosti namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Ivana Ljevaković-Musladin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ljevaković-Musladin, Ivana; Lakić, Mato; Čale- Mratović, Matija
Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini // Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša / Environmental Hygiene
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2008. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Ljevaković-Musladin, I., Lakić, M. & Čale- Mratović, M. (2008) Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini. U: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša / Environmental Hygiene.
@article{article, author = {Ljevakovi\'{c}-Musladin, Ivana and Laki\'{c}, Mato and \v{C}ale- Mratovi\'{c}, Matija}, year = {2008}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ka \v{c}isto\'{c}a ruku, pranje ruku, osobe koje rukuju namirnicama, higijena, Dubrova\v{c}ko-neretvanska \v{z}upanija, otisci}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka \v{c}isto\'{c}a ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrova\v{c}ko-neretvanskoj \v{z}upaniji u 2007. godini}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ka \v{c}isto\'{c}a ruku, pranje ruku, osobe koje rukuju namirnicama, higijena, Dubrova\v{c}ko-neretvanska \v{z}upanija, otisci}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo (HUSI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ljevakovi\'{c}-Musladin, Ivana and Laki\'{c}, Mato and \v{C}ale- Mratovi\'{c}, Matija}, year = {2008}, keywords = {microbiological cleanliness of hand, hand washing, food-workers, food-handlers, contact slides, hygiene, Dubrovnik-Neretva county}, title = {Microbiological cleanliness of food-workers' hands in Dubrovnik-Neretva county 2007.}, keyword = {microbiological cleanliness of hand, hand washing, food-workers, food-handlers, contact slides, hygiene, Dubrovnik-Neretva county}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo (HUSI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font