Pregled bibliografske jedinice broj: 804471
Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini
Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini // Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša / Environmental Hygiene
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2008. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 804471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rukuju namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2007. godini
(Microbiological cleanliness of food-workers' hands in Dubrovnik-Neretva county 2007.)
Autori
Ljevaković-Musladin, Ivana ; Lakić, Mato ; Čale- Mratović, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša / Environmental Hygiene
/ - Opatija : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2008
Skup
Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo/Stručni seminar s međunarodnim sudjelovanjem: Higijena okoliša
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.03.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikrobiološka čistoća ruku; pranje ruku; osobe koje rukuju namirnicama; higijena; Dubrovačko-neretvanska županija; otisci
(microbiological cleanliness of hand; hand washing; food-workers; food-handlers; contact slides; hygiene; Dubrovnik-Neretva county)
Sažetak
Osnovni preduvjet za higijensko pripremanje i rukovanje hranom su mikrobiološki čiste ruke. Loša higijena ruku osoba koje rade s hranom važan je čimbenik u pojavi epidemija bolesti podrijetlom iz hrane. U ovom radu mikrobiološka čistoća ruku osoba koje rade s namirnicama određena je metodom otiska prethodno opranih ruku prema Pravilniku o normativima mikrobiološke čistoće i metode njenog određivanja (NN 46/1994). Od ukupno 3.480 uzorkovanih otisaka ruku 35, 40% je bilo nezadovoljavajuće mikrobiološke čistoće. Najčešći razlog neispravnosti je bila izolacija enterobakterija. Najbolja mikrobiološka čistoća ustanovljena je kod trgovaca, a najlošija kod kuhara. Mikrobiološka čistoća ruku kuhara u objektima društvene prehrane je bolja u odnosu na kuhare u ostalim ugostiteljskim objektima. U toplijoj polovici godine utvrđena je lošija mikrobiološka čistoća ruku što se može objasniti povećanjem ambijentalne temperature i opsega posla. Iz rezultata je vidljivo da higijena ruku u objektima u kojima se poslužuje hrana nije zadovoljavajuća, odnosno da djelatnici nepravilno i/ili nedovoljno peru ruke. Bolja edukacija putem higijenskog minimuma (po principu „Pokaži, nauči, izvježbaj“) i uvođenje HACCP sustava u objekte vjerojatno bi podigli svijest i razinu higijene potrebne za osiguranje mikrobiološke ispravnosti namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Ivana Ljevaković-Musladin
(autor)