Pregled bibliografske jedinice broj: 804450
Mikrobiološka čistoća objekata koji posluju s hranom u Dubrovačkoneretvanskoj županiji u razdoblju od 2002-2006. godine
Mikrobiološka čistoća objekata koji posluju s hranom u Dubrovačkoneretvanskoj županiji u razdoblju od 2002-2006. godine // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 3 (2007), 10. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 804450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka čistoća objekata koji posluju s hranom u Dubrovačkoneretvanskoj županiji u razdoblju od 2002-2006. godine
(Microbiological Cleanliness of Food Premises in Dubrovnik-Neretva County During the Period from 2002.2006.)
Autori
Ljevaković-Musladin, Ivana
Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 3
(2007), 10;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mikrobiološka čistoća ; brisevi
(microbiological cleanliness ; swabs)
Sažetak
Mikrobiološka čistoća objekata u kojima se radi s hranom je jedan od preduvjeta osiguranja zdravstvene ispravnosti namirnica, s ciljem smanjenja rizika od zaraznih bolesti podrijetlom iz hrane. U Hrvatskoj je mikrobiološke čistoća objekata u poslovanju s hranom određena Pravilnikom o normativima mikrobiološke čistoće. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačkoneretvanske županije u razdoblju od 2002.2006. godine proveo je 9.559 kontrola mikrobiološke čistoće u restoranima, hotelima, caffe barovima, slastičarnicama, pekarama i objektima društvene prehrane. U tim kontrolama uzorkovano je 80.718 otisaka/briseva. Od ukupnog broja otisaka/briseva 15, 2% je bilo nezadovoljavajuće. Povećanje broja nezadovoljavajućih briseva događa se sezonski, u ljetnim mjesecima, kada su turizam i promet namirnicama najveći i kada su ambijentalne temperature visoke i pogoduju razmnožavanju bakterija. Najbolja mikrobiološka čistoća je uočena u objektima društvene prehrane (dječji vrtići, domovi umirovljenika, đački domovi, bolnica), što je izuzetno pohvalno jer je riječ o prehrani zdravstveno najosjetljive populacije. Ovakvi rezultati pokazuju da se u tim objektima provode mjere u skladu s dobrom higijenskom praksom. Najlošija mikrobiološka čistoća utvrđena je u restoranima, caffe barovima i trgovina, dakle objektima velikog prometa. Nedostatak/neučinkovitost dezinfekcije uslijed velikog inteziteta posla je najvjerojatniji razlog ovakvih rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Ivana Ljevaković-Musladin
(autor)