Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804409

Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani


Rusan, Martina
Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 804409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani
(Eating habits and quality of nutition of toddlers considering picky/ fussy eating)

Autori
Rusan, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2015

Stranica
29

Mentor
Rumbak, Ivana

Ključne riječi
strah od hrane; izbirljivost; unos povrća; tekstura
(food neophobia; picky/ fussy eating; vegetables intake; texture)

Sažetak
Istraživanja su pokazala da izbirljivost odnosno odbijanje određenih vrsta hrane u djece može utjecati na nutritivni status i tjelesnu masu djece pa stoga može predstavljati rizik za zdravlje. Cilj ovog rada usporedba je kakvoće prehrane i prehrambenih navika izbirljive i neizbirljive djece te unosa pojedinih skupina namirnica. U istraživanju je sudjelovalo 67 ispitanika, tj. male djece u dobi od 19, 5 do 36 mjeseci. Kako bi dobili potrebne podatke vezanu za njihovu prehranu proveden je dnevnik prehrane tijekom tri dana te upitnik za prikupljanje općih podataka o djeci i njihovim majkama. Rezultati su pokazali da postoji značajna razlika u unosu ukupnih masti (p=0, 05), retinola (p=0, 03) i vitamina B12 (p=0, 05) kod izbirljive i neizbirljive djece. Unos pojedinih skupina namirnica i energije nije se statistički značajno razlikovao u ove dvije skupine. Ovo je preliminarno istraživanje provedeno na malom broju ispitanika, te je potrebno rezultate potvrditi istraživanjima koja će uključiti veći, reprezentativan uzorak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rusan, Martina
Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rusan, M. (2015) 'Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rusan, Martina}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {strah od hrane, izbirljivost, unos povr\'{c}a, tekstura}, title = {Prehrambene navike i kakvo\'{c}a prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani}, keyword = {strah od hrane, izbirljivost, unos povr\'{c}a, tekstura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rusan, Martina}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {food neophobia, picky/ fussy eating, vegetables intake, texture}, title = {Eating habits and quality of nutition of toddlers considering picky/ fussy eating}, keyword = {food neophobia, picky/ fussy eating, vegetables intake, texture}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font