Pregled bibliografske jedinice broj: 804409
Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani
Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 804409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike i kakvoća prehrane male djece s obzirom na izbirljivost u prehrani
(Eating habits and quality of nutition of toddlers considering picky/ fussy eating)
Autori
Rusan, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
29
Mentor
Rumbak, Ivana
Ključne riječi
strah od hrane; izbirljivost; unos povrća; tekstura
(food neophobia; picky/ fussy eating; vegetables intake; texture)
Sažetak
Istraživanja su pokazala da izbirljivost odnosno odbijanje određenih vrsta hrane u djece može utjecati na nutritivni status i tjelesnu masu djece pa stoga može predstavljati rizik za zdravlje. Cilj ovog rada usporedba je kakvoće prehrane i prehrambenih navika izbirljive i neizbirljive djece te unosa pojedinih skupina namirnica. U istraživanju je sudjelovalo 67 ispitanika, tj. male djece u dobi od 19, 5 do 36 mjeseci. Kako bi dobili potrebne podatke vezanu za njihovu prehranu proveden je dnevnik prehrane tijekom tri dana te upitnik za prikupljanje općih podataka o djeci i njihovim majkama. Rezultati su pokazali da postoji značajna razlika u unosu ukupnih masti (p=0, 05), retinola (p=0, 03) i vitamina B12 (p=0, 05) kod izbirljive i neizbirljive djece. Unos pojedinih skupina namirnica i energije nije se statistički značajno razlikovao u ove dvije skupine. Ovo je preliminarno istraživanje provedeno na malom broju ispitanika, te je potrebno rezultate potvrditi istraživanjima koja će uključiti veći, reprezentativan uzorak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija