Pregled bibliografske jedinice broj: 804313
Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata
Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 804313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata
(Eating habits associated with fast food consumption in students population)
Autori
Bilandžija, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Rumbak, Ivana
Ključne riječi
Prehrambene navike; brza hrana; studenti; pravilna prehrana; kronične bolesti
(eating habits; fast food; students; healthy diet; chronic diseases)
Sažetak
Poznato je da se prehrambene navike mijenjaju tijekom studiranja zbog osamostaljivanja, lošije financijske situacije te nedostatka slobodnog vremena. Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane studenata, te usporediti odabrane prehrambene navike među studentima nutricionizma i ostalim studentima. U istraživanju je sudjelovalo 60 ispitanika, od toga 33 ispitanika studenti su Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta, smjer Nutricionizam, a 27 ispitanika studenti su nekih drugih fakulteta. Istraživanje je provedeno prikupljanjem različitih podataka o ispitanicama putem općeg upitnika te online postavljene ankete o unosu brze hrane. Uspoređujući prehrambene navike studenata nutricionizma i ostalih studenata postoji statistički značajna razlika, u korist studenata nutricionizma, i to u broju obroka tjedno koji uključuju mlijeko i mliječne proizvode (p= 0, 002), broju pojedinih komada voća (p= 0, 042) te učestalosti ručanja(p= 0, 005). Broj ostalih studenata koji konzumiraju fast food ne razlikuje se statistički značajno od broja studenata nutricionizma (p=0, 508). Edukacija studenata o važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti izuzetno je važna zbog poboljšanja njihovog zdravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija