Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804313

Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata


Bilandžija, Andrea
Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 804313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata
(Eating habits associated with fast food consumption in students population)

Autori
Bilandžija, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Rumbak, Ivana

Ključne riječi
Prehrambene navike; brza hrana; studenti; pravilna prehrana; kronične bolesti
(eating habits; fast food; students; healthy diet; chronic diseases)

Sažetak
Poznato je da se prehrambene navike mijenjaju tijekom studiranja zbog osamostaljivanja, lošije financijske situacije te nedostatka slobodnog vremena. Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane studenata, te usporediti odabrane prehrambene navike među studentima nutricionizma i ostalim studentima. U istraživanju je sudjelovalo 60 ispitanika, od toga 33 ispitanika studenti su Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta, smjer Nutricionizam, a 27 ispitanika studenti su nekih drugih fakulteta. Istraživanje je provedeno prikupljanjem različitih podataka o ispitanicama putem općeg upitnika te online postavljene ankete o unosu brze hrane. Uspoređujući prehrambene navike studenata nutricionizma i ostalih studenata postoji statistički značajna razlika, u korist studenata nutricionizma, i to u broju obroka tjedno koji uključuju mlijeko i mliječne proizvode (p= 0, 002), broju pojedinih komada voća (p= 0, 042) te učestalosti ručanja(p= 0, 005). Broj ostalih studenata koji konzumiraju fast food ne razlikuje se statistički značajno od broja studenata nutricionizma (p=0, 508). Edukacija studenata o važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti izuzetno je važna zbog poboljšanja njihovog zdravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžija, Andrea
Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bilandžija, A. (2015) 'Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Biland\v{z}ija, Andrea}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {Prehrambene navike, brza hrana, studenti, pravilna prehrana, kroni\v{c}ne bolesti}, title = {Prehrambene navike vezane uz konzumaciju brze hrane u populaciji studenata}, keyword = {Prehrambene navike, brza hrana, studenti, pravilna prehrana, kroni\v{c}ne bolesti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Biland\v{z}ija, Andrea}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {eating habits, fast food, students, healthy diet, chronic diseases}, title = {Eating habits associated with fast food consumption in students population}, keyword = {eating habits, fast food, students, healthy diet, chronic diseases}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font