Pregled bibliografske jedinice broj: 804151
Sortiment paprike za različite namjene
Sortiment paprike za različite namjene, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 804151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sortiment paprike za različite namjene
(Pepper varieties for different purposies)
Autori
Marinić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2013
Stranica
20
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
paprika; sorte; sortna lista
(pepper; varieties; list of varieties)
Sažetak
Rijetko kod koje povrtne kulture postoji tolika raznolikost u obliku, veličini, boji i okusu ploda kao kod paprike. Isto tako veoma su različite potrošačke navike korištenja u prehrani različitih tipova paprike. One su vezane prvenstveno uz geografsko područje uzgoja. Kod nas je najrašireniji uzgoj paprike blijedožute boje zvonolikog oblika plodova ili popularnog naziva babura, okruglastog oblika iste boje ili paradajz paprike, odnosno, konusnog oblika ploda koji u fiziološkoj zriobi pocrveni, a za koji je uobičajen naziv kapija. Uz navedene tipove paprika krupnih plodova u manjoj se mjeri kod nas uzgajaju i sitnoplodne paprike tipa feferona, odnosno, začinske paprike. Osim po obliku, veličini, boji i okusu plodova sorte paprike se razlikuju i po tipu rasta stabljike koji može biti neograničen ili indeterminantan, ograničen ili determinantan, odnosno, poluograničen ili semideterminantan. Sorte neograničenog tipa rasta stabljike imaju dugo razdoblje plodonošenja i koriste se uglavnom za uzgoj u zaštićenim prostorima. Sorte ograničenog tipa rasta završavaju vegetativni rast pojavom cvjetova, a dospijevanje za berbu plodova je dosta ujednačeno. Koriste se za proizvodnju na otvorenom kao i kod tipova sorata poluograničenog rasta koji su po načinu rasta između dva osnovna tipa. U proizvodnji paprike za svježu potrošnju sve se više koriste hibridne sorte. Njihovu prednost u odnosu na linijske sorte je veća bujnost biljaka, visoka rodnost, ujednačenost biljaka i plodova, te visoka razina rezistentnosti na najznačajnije bolesti. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko 30.000 t plodova od kojih se najveći dio potroši u svježem stanju ili kao zimnica pripremljena u domaćinstvima. Svega nešto više od jedne desetine ukupne proizvodnje se preradi u industrijskim pogonima, najvećim dijelom pasterizacijom, a manjim dijelom u ajvar.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)